Arhiva

Lazarević optužen za pomaganje Šariću

S. S. | 20. septembar 2023 | 01:00
Lazarević optužen za pomaganje Šariću

Foto Vesna Lalić

U optužnici se tvrdi da je Lazarević navodno u toku 2008. i 2009. kao pripadnik Šarićeve grupe u nekoliko navrata odavao podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku i koji su, samim tim, službena tajna. Procenjuje se da je Šarić zahvaljujući odavanju poverljivih podataka od plenidbe sačuvao narko-pošiljke vredne nekoliko stotina miliona evra.

Iako se kod nas sumnjalo da u MUP-u postoji pokoja krtica, agenti američke DEA su bili ti koji su pokrenuli istragu nakon jedne njihove propale akcije u martu 2009.
Za isto krivično delo je optužen i Boris Gara, zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije. Mesto načelnika mnogi smatraju najmoćnijom pozicijom u našoj policiji, pa je Gara, kao zamenik, bio na izvoru svih informacija. U februaru je potvrdio da je Lazareviću priznao da se Šarićev klan nalazi pod policijskom obradom, nakon čega pripadnici klana menjaju način komunikacije.

Sumnja se da je Lazarević potom poverljive informacije prosleđivao Šarićevom advokatu, Radovanu Štrpcu, koji je optužen za pranje novca.