Arhiva

Pobeda apatije

V. M. | 20. septembar 2023 | 01:00
Pobeda apatije

Foto AP

Ako pregovori ne uspeju - što se ne može sasvim isključiti - ishod bi mogao da bude najgori mogući: ponavljanje izbora, sa svim pratećim posledicama.
I bez takvog raspleta stvari su već dovoljno loše: u poslednjih 18 meseci Bugarska je imala četiri vlade - što tehničke što prave; što leve, što desne - i nijedna nije uspela da makar i delimično stabilizuje stanje u zemlji opterećenoj brojnim, pre svega ekonomskim problemima. Pošto GERB isključuje saradnju sa drugoplasiranim socijalistima i trećeplasiranim Pokretom za prava i slobode, koji okuplja tursku manjinu, Borisov može da bira samo između preostalih pet manjih stranaka koje su preskočile cenzus - što onda znači i da su mu potrebna barem dva koaliciona partnera; i da ni ta vlada, ako je bude, neće biti stabilna.

Kakav god da bude sastav novog kabineta i koliko god da on potraje, nešto drugo je više nego jasno: Bugarima se politika smučila. O razmerama razočaranja građana ubedljivo svedoči podatak o izlaznosti, koja je bila tek nešto oko 50 odsto - najniža otkako je pre četvrt veka u zemlji ponovo uspostavljena demokratija. Nominalni pobednik izbora, dakle, jeste Borisov - ali je zapravo pobedila apatija.



Messer investirao u punionicu helijuma

Poduhvat za čitav region

Messer Tehnogas AD je vodeća kompanija za proizvodnju tehničkih, medicinskih i specijalnih gasova u regionu. U cilju zaokruživanja proizvodnog programa, pre nekoliko godina, doneta je odluka o izgradnji punionice helijuma u Srbiji. Srećna okolnost bila je da nam nisu bile potrebne dozvole za izgradnju, jer se radi o postojećim infrastrukturnim objektima u jednom od naša tri pogona Fabrike Pančevo. Nova punionica predstavlja značajan tehničko-tehnološki iskorak, prvi put u Srbiji imamo 40.000 litara tečnog gasa čija je temperatura - 269 C, koji se pretače u manje posude, čime je obezbeđena stabilnost snabdevanja magnetnih rezonanci u regionu izjavila je Milica Grković Popović, rukovodilac prodaje specijalnih gasova i pripadajuće opreme. Proces je započet pre oko četiri godine, u početku stidljivo, kao pokušaj da se obezbedi mala zaliha tečnog helijuma za hitne situacije. Vremenom je postalo jasno da je neophodna kompletna punionica. Presudnu ulogu odigrala je svetska kriza u snabdevanju helijumom, koja je započela 2011. a kulminirala od 2012. Naša želja je da krenemo u snabdevanje kupaca u zemlji i regionu iz sopstvene proizvodnje.

Time bismo smanjili rokove isporuke i transportne troškove koji nisu zanemarljivi. Na osnovu potreba helijuma u zemlji i regionu, kao i projektovanog kapaciteta, planirano je da se oko 80 odsto proizvodnje izvozi u: Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Tursku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Republiku Srpsku i Federaciju. Ukupna procenjena vrednost investicije nije tako visoka, oko pet miliona evra, ali su troškovi proizvodnje i održavanja veliki. Jedan od problema, ili prednosti, u zavisnosti kako se posmatra, jeste i to što sve investicije u Srbiji Messer Tehnogas AD finansira iz tekućih prihoda kompanije, jer je cena kapitala u Srbiji neopravdano visoka, kaže Milica Grković Popović. Za potrebe nove topionice bakra u Boru investiramo od oko 20 miliona evra u postrojenje za razlaganje vazduha, dok je nekoliko upravo privedeno kraju, kao što su punionica azota u Kraljevu, punionica freona ili renoviranje punionice specijalnih gasnih mešavina.