Arhiva

Kriminalci iz našeg sokaka

Milan Ćulibrk | 20. septembar 2023 | 01:00
Kriminalci iz našeg sokaka

Foto Oliver Bunić

Ništa mi više nije jasno. Još otkako ga je premijer Aleksandar Vučić javno prozvao kao najvećeg narko-dilera na Balkanu, živeo sam u zabludi da će Dragoslavu Kosmajcu kad-tad da se sudi za nelegalnu trgovinu drogom. To uverenje stalno je podgrevao i ministar policije Nebojša Stefanović. I tako sve do nedelje, kada se ispostavilo da će najveći, niko ne sumnja, narko-bos na Balkanu odgovarati za utaju poreza!? Pa otkud sad porez? A gde je droga? I znači li to, daleko bilo, da Kosmajac ne bi ni bio uhapšen da je uredno plaćao porez na dohodak od heroina?

Slaba je uteha da je i Al Kapone okrivljen za utaju. Pa, u Americi svi znaju da su sigurni samo - smrt i porez. Tamo se za utaju oduvek ide u zatvor. U Srbiji to dođe kao deo folklora. Tamo se utaja skupo plaća, a ovde prašta. Čak država ponekad i časti i umesto dužnika sama sebi plaća dug. Setite se Simpa! Toj firmi država je alalila 50 miliona evra poreskog duga. I kakva je onda razlika, sa stanovišta (ne)plaćanja poreza, između Kosmajca i, recimo, Dragana Tomića (Simpo)? Ili Miroslava Bogićevića (Farmakom), Željka Žunića (Beohemija), Radeta Nikolića (Inter-kop), Dragana Đurića (Zekstra i Veterinarski zavod Zemun), Milana Beka (Luka Beograd) i Predraga Rankovića Peconija (Monus), koji, prema tvrdnjama Poreske uprave, državi za poreze zajedno duguju desetine miliona evra.

Ne verujem da ministar Stefanović ne zna njihova imena. Poreska uprava ih sigurno zna. Valjda čitaju spisak najvećih dužnika, koji sami prave. Posle toga dužnici odleže dan-dva na naslovnim stranama, ali porez još platili nisu. Da se razumemo, nije ovo poziv na linč ili lov na veštice. Sve koji su pošteno zaradili i platili porez država bi trebalo da čuva kao malo vode na dlanu, jer od njih zavisi brzina oporavka posrnule srpske privrede.

Ovde se o nečem drugom radi. Država bi, valjda, sve dužnike trebalo da tretira na isti način. Iskreno, ne sumnjam da će unakrsna provera podataka pokazati da sa prijavljenim prihodima Kosmajac nikako ne bi mogao da ima sve što, inače, ima. Problem je što Kosmajaca u Srbiji ima mnogo. Previše. Na Dedinju, Senjaku, Vračaru, u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici... Ma u svakoj varošici ima bar jedan Kosmajac koji nikada nije platio porez na godišnji prihod, a ima kuću, vilu, bazen, luksuzni automobil ili džip i šta još sve ne. I niko ih do sada nije pitao odakle im milione evra vredna imovina, ako ne zarađuju ni 1.600 evra mesečno? A, ako zarađuju, onda su utajili porez, jer ga nisu prijavili. Isto važi i za srpske političare. Ako su tačno prijavili imovinu, mnogi bi trebalo da se obrate kolegi Aleksandru Vulinu i zatraže socijalnu pomoć. Samo bi pre toga i njih trebalo unakrsno ispitati odakle im garderoba koja košta pet-šest njihovih plata. Od čega žive? Da nisu izdržavana lica? I ko ih izdržava? Tu igru žmurke trebalo bi zauvek prekinuti, jer niko više ne veruje da u Srbiji nema ni 18.000 ljudi koji godišnje zarađuju bar 19.000 evra? Neki toliko potroše za letovanje!

Pa, dobro, šta sad? Da verujemo Vučiću i Stefanoviću da je država jača od kriminala? Iskreno bih u to više verovao da slučajno nisam video da se na 434. mestu već pomenute liste najvećih dužnika Poreske uprave, sa poreskim dugom od 20,1 milion dinara nalazi - Sindikalna organizacija Višeg javnog tužilaštva Beograd! A naivno sam verovao da bi baš oni trebalo da ganjaju one što izbegavaju poreze!