Arhiva

Poslednji pirat

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Poslednji pirat


Fotografija na kojoj se nalazi četa policajaca iz Laosa, koji okružuju uhapšenog Šveđanina Fredrika Neila (1978. godište), obigrala je svet prošle nedelje i ražalostila mnogobrojne korisnike veb-sajta Pirate Bay. Fredrik Neil, poslednji od tri osnivača Piratskog zaliva koji je izmicao hapšenju, dolijao je u Aziji, na granici Laosa i Tajlanda. NJegovim hapšenjem je završena potera za kreatorima najvećeg svetskog BitTorrent tragača, koji radi od 2003. godine, na 35 jezika. U junu ove godine je uhvaćen suosnivač Piter Sunde, a Godfridu Svartholmu je mesec dana ranije odrezana kazna od tri godine.

Međutim, Piter Sunde je dobio neočekivanu podršku od brojnih holivudskih reditelja, iako njega i druga dva pirata iz Piratskog zaliva (Neil, Svartholm) baš holivudska industrija smatra najgorim neprijateljima. Akciju je pokrenuo reditelj Leksi Aleksander, okupivši reditelje, producente, glumce i ostale filmske radnike. Svi oni traže da se sačuva dostojanstvo osnivača sajta, koji iako optužen za nenasilna krivična dela, čami u zatvoru s pojačanim stepenom bezbednosti.

U isto vreme, Gugl dnevno uklanja više od milion linkova po prijavama nosilaca autorskih prava, a otkriveni prekršitelji se suočavaju s ozbiljnim optužbama. Tako se NJujorčanin Stiven Mesina (27 godina), koji se predstavlja kao Secludedly, suočio s tužbom za prevaru, kršenje autorskih prava i potraživanjem 32 miliona dolara, zato što je na dva najveća torrent sajta, Pirate Bay i KickassTorrents, postavio 124 UFC (Ultimate Fighting Championships) događaja za šerovanje.

Poslednji sa poternice, Fredrik Neil, prema informacijama TorrentFreak-a, pre par godina se preselio u Laos i tamo živeo sa suprugom i decom, često prelazeći granicu s Tajlandom, ali je pao kada se žalio na odluku ambasade Švedske u Bangkoku da opozove pasoš.
Piratski zaliv, koji je 2003. osnovala skandinavska antiautorska organizacija Piratbyrn je i dalje u funkciji, a baza podataka s brojnim torrent linkovima živa i zdrava. Ove godine je napravljena i mobilna verzija sajta, Mobile Bay, a najavljeni su i odvojeni TV, muzički i filmski sajtovi, te RSS (Really Simple Syndication - veoma jednostavno povezivanje) portal za automatsko preuzimanje informacija sa veb lokacija koje vam se sviđaju. Piratski zaliv je za dve decenije postojanja pretrpeo mnoge promene, preživeo brojne napade moćne filmske i muzičke industrije, ali i pokazao neverovatnu žilavost, fleksibilnost i kreativnost. Podrška za mobilne uređaje (smartfoni, tableti, fableti) sada nudi mnogo upotrebljiviji interfejs za pretraživanje torrent fajlova, tako što se korisnici koji to žele odmah preusmeravaju na Mobile Bay domen, a koji više vole prethodni način rada koriste stari raspored.

Inače, na veb-sajtu Pirate Bay stoji poziv da podržite uhapšene slanjem ohrabrujućih mejlova. Na sajtu piše da Svartholm prima samo pisma, a Sunde i pisma i knjige.