Arhiva

Švajcarski proizvodi iz Srbije za region

Svetlana Velimirović | 20. septembar 2023 | 01:00
Švajcarski proizvodi iz Srbije za region


Krajem septembra, Sika je u Šimanovcima otvorila najsavremeniju fabriku za proizvodnju materijala za specijalne namene u građevinarstvu. Ova investicija, vredna 5 miliona švajcarskih franaka (4,2 miliona evra), predstavlja veliko priznanje za tim koji je prethodnih godina vodio poslovanje u Srbiji. U okviru novoizgrađene fabrike ne nalazi se samo proizvodnja, već i razvojna laboratorija, tako da će se znanje domaćih stručnjaka, ugrađeno u nove proizvode, prodavati i drugim Sika kompanijama u Evropi, uključujući i kompanije u Švajcarskoj i Nemačkoj, kaže za NIN generalni direktor Sika d.o.o Srbija Dragan Maksimović.

Fabrika se prostire na 4.300 kvadratnih metara, u potpunosti je automatizovana i opremljena najsavremenijim laboratorijama za istraživanje i unapređenje proizvoda. Osim toga, fabrika ima i najbržeg robota za paletizaciju na svetu u svojoj klasi koji nam u proizvodnji omogućava mnogo veću fleksibilnost i mogućnost opsluživanja više linija za pakovanje istovremeno. U fabrici u industrijskoj zoni u Šimanovcima, Sika proizvodi tečne aditive za betone i praškaste proizvode, tačnije lepkove i maltere, namenjene za upotrebu u svim sferama građevinarstva i industrije. Novoizgrađena fabrika će u velikoj meri omogućiti kvalitetnija i raznovrsnija rešenja za srpsko i regionalno građevinarstvo jer, zahvaljujući istraživačkim programima, konstantno unapređujemo proizvodni asortiman za različite vrste građevinskih radova, kaže gospodin Maksimović.

Zašto se švajcarski investitor opredelio da novu fabriku izgradi u Srbiji, i da li je zadovoljan takvom odlukom? Kako ocenjujete poslovni ambijent u Srbiji, kvalitet radne snage, efikasnost u izdavanju potrebnih dozvola i podršku Vlade u realizaciji investicije?

U Srbiji uspešno poslujemo od 2002. godine i kako je ovo tržište sa velikim potencijalima, logičan korak je bio da otvorimo fabriku i da naš asortiman učinimo još dostupnijim. Sredstva smo dobili od svoje matične kompanije jer to je način na koji Sika posluje svuda u svetu, dakle, nismo koristili subvencije Srbije kao pomoć u realizaciji investicije.

Poznato je da u Srbiji nije lako dobiti građevinsku dozvolu, a mi smo uspeli sve da završimo u roku od godinu dana i veoma smo zadovoljni zbog toga. Iskreno se nadamo da će novi Zakon o planiranju i izgradnji ubrzati proceduru dobijanja građevinskih dozvola i investitorima omogućiti da mnogo brže započnu realizaciju planiranih projekata i time sa jedne strane pomognu srpsku ekonomiju, a sa druge otvore nova radna mesta.

U kompaniji Sika u Šimanovcima za sada radi oko 60 zaposlenih, mahom školovanih u Srbiji. Moram da napomenem da je veliki broj ljudi poreklom iz Srbije zaposleno i u našoj centrali u Švajcarskoj, što je pokazatelj da imamo mnogo stručnjaka u ovoj oblasti.

U koje su građevinske objekte u Srbiji poslednjih godina ugrađeni Sika materijali? Gde sve izvozite proizvode iz fabrike u Srbiji i da li planirate povećanje izvoza?

U Srbiji, Sika je učestvovala u svim značajnim građevinskim projektima - Most na Adi, Most Beška, most Gazela, tuneli (Ovčar banja, Straževica, Lipak Železnik), Airport City, Delta City, Belville, TC Ušće, naselje Stepa Stepanović, obilaznica oko Beograda i drugi. Novoizgrađena fabrika će u velikoj meri omogućiti raznovrsnija rešenja za srpsko i regionalno građevinarstvo. Fabrika je otvorena kako bismo ponudili tržištu vrhunske proizvode po najkonkurentnijim cenama. Sa trenutnim proizvodnim kapacitetom u potpunosti smo spremni da odgovorimo i na zahteve tržišta zemalja u regionu - Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske, Makedonije, Crne Gore... U planu je povećanje izvoza, a u narednom periodu očekuje nas i proširenje proizvodnih kapaciteta.

Kako procenjujete značaj otvaranja nove švajcarske fabrike za Srbiju u smislu uvođenja novih standarda poslovanja koji se u švajcarskoj poslovnoj filozofiji podrazumevaju, kao što su tačnost, preciznost, najviši kvalitet proizvoda, dosledna briga o zaštiti životne okoline, društvena odgovornost?

Kompanija Sika je poznata po svojim sveobuhvatnim uslugama, bogatom iskustvu, jedinstvenom stručnom znanju i brojnim uspešnim referentnim projektima širom sveta. U 84 zemlje sveta poslujemo sa jednim ciljem - biti lider na tržištu. U fokusu su nam potrošači i njihovo zadovoljstvo predstavlja merilo našeg uspeha. Pored inovativnosti i kvaliteta proizvoda koje konstantno usavršavamo, naša misija je da stvorimo dodatnu vrednost za naše kupce, tačnije da nadmašimo njihova očekivanja. Sika je došla u Srbiju pre 12 godina sa namerom da ostane, te nastojimo da se, uz kvalitetan proizvod izrađen po najsavremenijim svetskim standardima, pozicioniramo kao prvi izbor svakog preduzimača. Pružajući kompletnu podršku u svim fazama izvođenja radova, tačnost i preciznost nam je prioritet, kako bi konačan rezultat bio po meri svakog potrošača.

Sa druge strane, osim na uspeh kompanije, usredsređeni smo i na zaštitu životne sredine i poboljšanje uslova života lokalne zajednice. Smatramo da u svakom razvojnom sistemu optimizacija resursa, bezbednost proizvoda i očuvanje životne sredine jesu najbitniji faktori. Ideja vodilja kompanije Sika je posvećenost održivom razvoju. Ovakav koncept naglašava sveobuhvatan cilj koji je zaposlenima postavljen u svakodnevnim aktivnostima. Zbog toga konstantno ulažemo u smanjenje potrošnje vode, zaštitu od požara, redukciju otpada i bezbednost na radu. U kompaniji Sika Srbija zaposleni su zaduženi da kroz istraživanja i obuke obezbede poštovanje svih zakona i standarda i bezbedno i zdravo radno okruženje.



S obzirom na krizu u građevinarstvu, da li ste zadovoljni udelom Sike u tržištu Srbije i da li sadašnji trendovi nagoveštavaju bolje vreme?

Uprkos krizi u građevinskom sektoru, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i svake godine Sika u Srbiji beleži rast prometa. Kriza je uslovila da mnogo više radimo i da stalno tražimo nove pravce plasmana proizvoda. Za sada je udeo naših proizvoda na tržištu na zadovoljavajućem nivou, ali zbog konstantnih inovacija i usavršavanja neprestano napredujemo, razvijamo se, rastemo. Nakon velike investicije od pet miliona švajcarskih franaka, i otvaranja proizvodnog kapaciteta po najnovijim svetskim standardima, verujemo da će potražnja naših proizvoda i rešenja još više porasti u narednom periodu. Očekujemo da će građevinsko tržište polako da se oporavlja, jer kao i sve grane industrije nakon dugogodišnje ekonomske krize i ono je posustalo.

Vaši dalji planovi poslovanja u Srbiji?

Za sada u fabrici u Šimanovcima proizvodimo liniju visokokvalitetnih proizvoda CERAM za polaganje svih vrsta keramičkih i kamenih obloga. CERAM proizvodi su praškaste mešavine veoma otpornih, kvalitetnih cemenata sa specijalnim dodacima i odabranim silikonskim ili kvarcnim mineralima. Mogu se koristiti na vertikalnim i horizontalnim, unutrašnjim ili spoljašnjim površinama, dok su primenljivi i na podlogama kod kojih se očekuju deformacije izazvane naponima zatezanja ili temperaturnim promenama.

U narednom periodu očekuje nas proširenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novih savremenijih tehnologija. Tada ćemo svakako otvarati i nova radna mesta. Biće nam potrebni kako mladi kadar, tako i profesionalci sa bogatim iskustvom. Pored toga, želimo da uvedemo na srpsko tržište nove tehnologije koje su već prisutne u Evropi i da na taj način unapredimo tržište i građevinsku industriju. Siguran sam da će Sika naći svoje mesto u novim velikim građevinskim projektima na teritoriji Srbije koji su za sada u najavi, kao što su Beograd na vodi i metro.

Jedan ste od osnivača Švajcarsko-srpske komore. Koji su dosadašnji rezultati, a koji ključni ciljevi i planovi?

Švajcarsko-srpska privredna komora je osnovana kao udruženje privrednika koji će pružiti podršku razvoju Srbije i poboljšanju poslovne klime. Uloga Komore će biti i da pruži sve potrebne podatke kompanijama iz Švajcarske koje su zainteresovane za investiranje u Srbiju, kao i srpskim kompanijama koje planiraju da svoje poslovanje šire u Švajcarskoj. Osnivanjem Komore želeli smo da ojačamo saradnju dve države i doprinesemo povećanju investicija i otvaranju novih radnih mesta u Srbiji.
Samo tokom 2013. godine, Srbija je izvezla u Švajcarsku robe u vrednosti od 104 miliona dolara, a uvezla u vrednosti od 212 miliona dolara. Ove cifre nisu zanemarljive uzimajući u obzir sveobuhvatnu ekonomsku situaciju Srbije. Očekuje se da će trgovinski trend biti nastavljen i da će ove dve zemlje još bolje sarađivati na svim poljima.