Arhiva

Opština atraktivna za investitore

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00
Opština atraktivna za investitore


Za opštinu Negotin se sa sigurnošću može reći da zaista ima šta da ponudi budućim investitorima i turistima - plodno poljoprivredno zemljište, za razvoj vinogradarstva, ratarstva i stočarstva, lovišta, zatim bogato kulturno-istorijsko nasleđe, arheološka nalazišta, kulturne manifestacije - Mokranjčevi dani. Negotin ima i dobar geografski položaj. Nalazi se na tromeđi između Srbije, Bugarske i Rumunije, a izlazeći na obale međunarodnog Koridora 7 ima odlične uslove za rečni transport jer su u Prahovu pristanište i luka koja povezuje, preko transportne mreže Rumunije i Bugarske, Istočnu Evropu i Bliski istok, što je dobar preduslov za dolazak investitora. O tome da li će u budućnosti, pored svih nedaća koje su donele poplave, ova opština ponovo biti privlačno poslovno okruženje za investitore, razgovaramo sa diplomiranim inženjerom elektrotehnike Jovanom Milovanovićem, predsednikom opštine.

Za predsednika opštine Negotin izabrani ste 15. maja, u vreme katastrofalnih poplava, jeste li uspevali da rešavate i tekuće opštinske poslove?

I naša opština je imala štete od poplava. Radili smo danonoćno, jer preventivne mere koje su mogle da umanje štete nisu preduzimane prethodnih decenija, a obavljali smo i tekuće poslove. Dodatno nam je otežavala i činjenica što smo prvih meseci radili bez načelnika Opštinske uprave, a neki rokovi za izvršavanje konkretnih aktivnosti su isticali: ugovor o linijskom autobuskom prevozu, ugovori o saradnji sa medijima, nije bila raspisana javna nabavka za čišćenje seoskih deponija i niz drugih problema koji nisu mogli da čekaju, jer smo morali sprovesti neophodne zakonske procedure. Veliki problem su nam pravili psi lutalice, zbog čijih su ujeda građanima iz budžeta na ime odštete isplaćivani milionski iznosi.



Kolike je štete od poplave imala opština Negotin?

Moj prvi radni dan na mestu predsednika opštine počeo je uvođenjem vanredne situacije zbog poplava koje su 15. maja ugrozile našu opštinu, uz terenski obilazak i interventne radove na odbrani i sprečavanju nastajanja veće štete u opštini. Poplave su naš kraj pogodile u tri navrata. U majskim je 90 odsto šteta bilo u poljoprivredi, a u septembarskim taj procenat je zabeležen na infrastrukturnim i građevinskim objektima. U septembru, pored sela, što je bio slučaj u maju, plavljen je i sam grad. Odneti su mostovi, delovi puteva. Proradila su i klizišta. Štetu su pretrpela i javna preduzeća i privredni subjekti. Šteta u majskim poplavama bila je nešto iznad 67 miliona dinara, u septembru je iznos bio daleko veći, preko 124 miliona dinara. Preduzeli smo mere koje nisu rađene u prethodnom periodu i eventualne, naredne obilne padavine spremnije ćemo dočekati.

Da li ste za šest meseci uspeli da završite i druge poslove, sem saniranja posledica od poplave?

Uspeli smo da rešimo veliki broj problema a neki se još uvek rešavaju zbog procedura za čije je sprovođenje potreban duži period. Zatekao sam i započete projekte čiji su rokovi za završetak istekli. Najveći je Zelena pijaca čija vrednost prelazi 137 miliona a na kojoj je malo toga urađeno.
Posle sprovedenih javnih nabavki pristupili smo čišćenju seoskih deponija i zbrinjavanju pasa lutalica. Nabavljeno je sto novih kontejnera za odlaganje smeća. Radili smo na realizaciji projekata započetih u prethodnom periodu. Privedeni su kraju projekti Ruka koja pomaže i Dunavska kuća meda. Završen je objekat u centru Negotina koji će koristiti pčelari. U završnoj je fazi i Zelena pijaca, čija je izgradnja tekla uz mnogo poteškoća.
Iako stanje budžeta nije bilo na zavidnom nivou, uspeli smo da rekonstruišemo vodovodnu mrežu u negotinskom naselju Rastoka koje je dobilo i 1.100 metara novog asfalta. U popravku lokalnih puteva i ulica u gradu uloženo je oko 47 miliona dinara, a pored Rastoke, nove asfaltirane ulice dobilo je i naselje u blizini pijace. Vrednost novih ulica iznosi oko 23 miliona.

Opština ima dobre uslove za razvoj privrednih aktivnosti, jesu li oni dovoljno iskorišćeni?

Najveći problem u opštini Negotin je nezaposlenost. Činimo napore kako bismo ekonomski ojačali naš kraj. Organizovali smo sajam zapošljavanja u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i u vidu subvencija nezaposlenima i poslodavcima, za otvaranje novih radnih mesta, izdvojili pet miliona dinara. Opština Negotin podstiče i poljoprivredne proizvođače i oni su ove godine dobili 23 miliona dinara. Reč je o 330 poljoprivrednih gazdinstava. Pažnja je prilikom raspodele sredstava bila posvećena i razvoju ruralnog turizma. I ove godine smo zainteresovanim zakupcima na javnim licitacijama u zakup dali državno poljoprivredno zemljište, oko 653 hektara, od čega je firma Bioleska zakupila blizu 190 hektara za organsku proizvodnju lešnika.



Razvojni potencijal opštine Negotin jeste poljoprivreda. Imamo više od jednog hektara obradivog zemljišta po stanovniku, i sve uslove za dobre prinosa gotovo svih poljoprivrednih kultura. Krajina je oduvek bila poznata, a i danas to jeste, po kvalitetnom vinu i beležimo pozitivan pomak u ovoj grani poljoprivrede, a jedan od naših vinara (vinarija Matalj) dobitnik je i visokog priznanja za kvalitet svog vina, što potvrđuje da je naše vino visokokvalitetno. Naše podneblje je izuzetno pogodno za razvoj vinogradarstva i vinarstva. Druga razvojna šansa je energetika i u toku je realizacija projekta farme vetrogeneratora u Plavni, Vat energije iz Novog Sada. Predviđena je izgradnja infrastrukturnog kompleksa za proizvodnju električne energije iz energije vetra, snage 45 MW. U našoj opštini radi i hidroelektrana Đerdap 2. a Dunav je takođe značajan razvojni potencijal.

Koliko je Negotin privlačan za turiste?

Opština Negotin obiluje i prirodnim lepotama, a jedna od njih - kamene kapije Prerasti u Vratni - uredbom Vlade Republike Srbije proglašena je spomenikom prirode, prve kategorije, od nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja. Ovaj prirodni fenomen je samo deo turističke ponude Negotinske Krajine, a turizam je takođe značajan razvojni potencijal.
Privlačna turistička destinacija negotinske opštine su i pivnice u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu. Reč je o jedinstvenim kamenim vinskim naseljima podignutim na mestima van naselja, u kojima se već dva i po veka spravlja i čuva vino. Iz tih podruma u prošlosti su se vina izvozila u inostranstvo. Podneblje i klima ovog kraja slični su onima u francuskim vinskim krajevima. Ovi vinski podrumi su sami po sebi atraktivni i kao takvi pod zaštitom su kao kulturno dobro. Pivnička naselja i sada, iako neuređena zbog nebrige u prethodnim decenijama, posećuju turisti iz celog sveta i zato je neophodno preduzeti mere za njihovo uređenje. Privodi se kraju izrada Plana detaljne regulacije pivnica u Rajcu i Rogljevu i projekata izrade vodovodne i kanalizacione mreže, koji su preduslov za konkurisanje kod inostranih fondova. Da smo ozbiljni u ovim namerama potvrdili smo i donošenjem Odluke o dodeli posebnog statusa kompleksu Rajačkih pivnica. Činimo napore da pronađemo način da ih uredimo jer je reč o održivom projektu čijom bi se realizacijom razvio ovaj deo Srbije.

Pomenuo sam tek deo bogate turističke ponude Negotinske Krajine, a nedavno smo Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture poslali predlog da u strategiju vodnog saobraćaja uđu i dogradnja i uređenje pristaništa Kusjak i Mihajlovac za putnički saobraćaj.
Centralni kulturni događaj u Negotinu ove godine protekao je u senci poplava ali bez otkazivanja ijednog programa. U godini u kojoj obeležavamo stogodišnjicu smrti najznačajnijeg kompozitora u Srbiji, festival Mokranjčevi dani i ove godine je okupio brojne ljubitelje i poštovaoce Mokranjčevog dela i već su počele pripreme za naredni, koji će biti jubilarni, odnosno 50. po redu.

Od kolikog su značajna priznanja koja su dodeljena opštini Negotin?

Opština Negotin dobila je ove godine NALED-ov sertifikat kao opština sa povoljnim poslovnim okruženjem i Film Friendly sertifikat kao partner u projektu Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima, a na osnovu baze potencijalnih lokacija za snimanje filmova. Ovi sertifikati su značajni za opštinu Negotin kao podstrek da uložimo maksimalni napor da u praksi potvrdimo da smo zaista povoljno poslovno okruženje, atraktivno za investitore.

Značajni radovi

Posle nekoliko decenija očistili smo više rečnih korita i kanala u dužini od nekoliko kilometara. Za dva dana izgrađen je nasip u dužini od kilometar i po u selu Radujevcu, kome je Dunav pretio da ga poplavi u maju ove godine. Najveći obim poslova urađen je u Mokranju, čišćenjem i proširenjem korita Sikolske reke koja je napravila veliku štetu u majskim poplavama. Interventni radovi na otklanjaju prepreka, čišćenju, proširenju rečnih korita i kanala usledili su nakon bujičnih poplava koje su u septembru pogodile trećinu teritorije opštine. Potopljeno je desetak sela i veći deo grada. Očišćena su korita reka i u selima Urovici, Slatini, Dupljanu, Maloj Kamenici, Dušanovcu, Samarinovcu i kanali na Radujevačkom putu i kod naselja Gradište u gradu. Budžetom za iduću godinu planiramo sredstva za ove namene, što se do sada nikad nije činilo. Predstoji nam još dosta posla u ovoj oblasti imajući u vidu da su korita, kanali i propusti, usled višedecenijskog nemara, u zapuštenom stanju.