Arhiva

Oštrice manjine

Dragan Jovićević | 20. septembar 2023 | 01:00
Oštrice manjine


Otkako je osnovan 2009. godine, Festival LGBT filma Merlinka sve više privlači pažnju posetilaca okrenutih temama seksualnih manjina. I iz godine u godinu, filmski autori pružaju raznovrsniji uvid u način življenja ne samo danas, već i u prošlosti, poredeći i time nivo homofobije i društvene tolerantnosti nekada i sada.

U tom smislu, šesta Merlinka, do 16. decembra, prava je riznica raznovrsnosti i bogatstva produkcije okrenute ka LGBT temama, predstavljajući članove njihove zajednice kao ravnopravne društvene aktere. Predrag Azdejković, direktor Festivala, probrao je više desetina kratkometražnih i dokumentarnih filmova koji dolaze sa svih meridijana i koji će se takmičiti za Dorotinu cipelicu, sada već tradicionalnu nagradu Merlinke. Zemlje iz kojih dolaze filmovi su SAD, Španija, Holandija, Nemačka, Kanada, Švajcarska, Velika Britanija, Kina, Portugal, Slovenija, Libija, Ukrajina, Finska, Danska, Indija, Francuska, Australija, Filipini, Italija, Brazil, Rusija i Srbija. U našoj zemlji, autori se i dalje retko upuštaju u rad na filmovima sa LGBT tematikom, ali svake godine se iznađe po koje ostvarenje, te će tako gledaoci videti U prolazu, kratki umetnički lezbejski film Ane Kale, o slučajnom susretu dve žene u Beogradu...

Sve u svemu, nakon uvodnih dana tokom kojih su prikazana ostvarenja mladog i vrlo vrednog kanadskog režisera Ksavijera Dolana, Festival se svečano otvara u četvrtak 11. decembra, filmom Gerontofilija, takođe reditelja iz Kanade Brusa Labrusa, koji se nakon nekoliko andergraund i morbidnih ostvarenja, ovoga puta opredeljuje za komediju, ali takođe sa oštricom provokacije. Naime, priča filma prati osamnaestogodišnjeg Lejka koji jednog dana otkriva da ga privlače stariji muškarci. Lejk se igrom sudbine na letnjem raspustu zaposli u staračkom domu gde započinje nežnu vezu sa gospodinom Pibodijem. Kada otkrije da osoblje stanarima daje previsoke doze lekova da bi lakše izlazili na kraj sa njima, Lejk odlučuje da ga polako odvikne od lekova i pomogne mu da pobegne, što dovodi do zabavnog putovanja koje učvršćuje njihovu vezu.

Od dugometražnih filmova rađenih u ozbiljnim produkcijama, izdvaja se i francuski Yves Saint Laurent, o modnoj ikoni i osnivaču jedne od najvećih modnih sila na svetu, kao i film 52 utorka, dobitnik nagrade za najbolju režiju na Sandensu i Kristalnog medveda na Berlinalu, o šesnaestogodišnjoj devojčici koja je prinuđena da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promeni pol, što dovodi do toga da se viđaju samo utorkom po podne.

Ipak, ovogodišnji dobitnik nagrade Tedi, na festivalu u Berlinu, svakako će se izdvojiti kako kvalitetom tako i temom, a naročito zanimljivom realizacijom. U pitanju je švajcarski dokumentarno-igrani film Krug, o ciriškoj istoimenoj organizaciji, koja se smatra pionirom u razvoju gej scene u Evropi i svetu i promoteru prava homoseksualaca putem časopisa, ilegalno distribuiranih još pedesetih godina prošlog veka. Iz sadašnje perspektive, priču priča ostareli gej par, koji su se upoznali upravo pedesetih godina kada je Krug dosegao svoj vrhunac i počeo da se raspada. Dokumentarni snimci njihovog današnjeg života prožeti su visokostilizovanom rekonstrukcijom pedesetih godina i kvir scene, kada su se upoznali njih dvojica stidljivi profesor književnosti i transvestitska zvezda noćnih klubova

Upravo filmskim ostvarenjima, Merlinka nastavlja da osnažuje LGBT zajednicu i širi horizonte, i to ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima, ali i zemljama u regionu. Ovogodišnji žiri za takmičarski program kratkih filmova čine teatrolog Ivan Medenica, profesorka filozofije Jelisaveta Blagojević i dramaturškinja i naša saradnica Olga Dimitrijević.