Arhiva

Cepanje Gugla

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Cepanje Gugla


Ozbiljne sumnje u Guglovo poslovanje svode se na četiri optužbe o zloupotrebi: da neke sajtove i servise favorizuje u internet pretraživanju, da mu je metodologija sortiranja sumnjiva, da kopira delove sadržaja veb-sajtova i uključuje u rezultate pretraživanja, da vrši pritisak na oglašavače koji reše da se reklamiraju kod drugih pretraživača.

Sve ovo navelo je Evropski parlament u Strazburu da posle rasprave o budžetu, obraćanja pape Franje (tradiciju uveo papa Jovan Pavle Drugi 1988), uručenja nagrade Saharov borcu za ljudska prava iz Konga, rezolucije o odluci Haškog tribunala da pusti na privremenu slobodu Vojislava Šešelja - održi glasanje o razbijanju monopola najdominantnijeg internet-igrača na polju veb-pretraživanja u EU. Pozivajući se na antitrust regulativu, EP je izglasao sa 384 glasa za, 173 protiv i 56 uzdržanih, da se Gugl raskomada.

Nemački konzervativni parlamentarac Andreas Švab, jedan od inicijatora rezolucije, objašnjava je kao politički signal EK koja je zadužena da kompanijama osigura ravnopravnost u 28-članoj Evropskoj uniji. U proceduri glasanja Gugl nigde nije ekspicitno pomenut, već je tema bila pridržavanje generalnih obaveza IT kompanija koje pružaju usluge veb-pretraživanja. Međutim, izvan sumnje je da je meta bio Gugl, koji je još od 2010. pod EU istragom zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu internet-pretraživanja, zbog čega se tehno gigant ozbiljno pozabavio pitanjem privatnosti i pravom na digitalni zaborav.

S druge strane, neki analitičari, kao profesor Majkl Vejd, koji se bavi strateškim upravljanjem informacijama, akciju protiv Gugla vide kao politički motivisan pokušaj EU parlamenta da cenzuriše i kontroliše ovu kompaniju. Vejd u tekstu koji je objavio The Parliament magazin kaže da je sugestija da Gugl manipuliše potpuno pogrešna, jer pretraživač koristi algoritam za predviđanje najvažnijih rezultata. Uostalom, većina ljudi Gugl koristi po svom izboru, iako mogu da koriste druge besplatne servise kao što su Bing i Jahu, kaže on.
Takmičari postoje, ali oni jednostavno nisu tako dobri kao Gugl, koji procenjuje da ima 90 odsto udela na tržištu internet pretraživača u Evropi, tvrdi Vejd i objašnjava da je Epl mnogo opasniji potencijalni monopolista: Guglov Android je otvoren, ali Eplov iPad nije. Eplov ekosistem je uglavnom zatvoren i strogo kontrolisan.

Iako rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ona je preporuka Evropskoj komisiji, organu koji može da je sprovede, čak i kada je reč o američkoj kompaniji. EK je pre sedam godina već zaplovila u te vode, kada je pobedila u slučaju protiv Majkrosofta. Tada je norveški proizvođač čitača veba Opera zatražio pred EK da Majkrosoft prestane da isporučuje Internet Explorer ugrađen u Windows, jer tako dominira tržištem, pozivajući se i na kažnjavanje Majkrosofta zbog ugradnje Media Player-a u Windows, čime su ostali proizvođači sličnog softvera dovedeni u nepravedan položaj.Majkrosoft je brže-bolje dozvolio i druge internet čitače, da bi 2011, uprkos kazni, opet izostavio druge brauzere.