Arhiva

Dunav Soja sertifikat za preradu NON-GMO soje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Dunav Soja sertifikat za preradu NON-GMO soje


Bečejski Sojaprotein je prvi u regionu dobio ovaj sertifikat za proizvodnju sojinih proteinskih koncentrata od genetski nemodifikovane (NON-GMO) soje, koji imaju široku primenu u ishrani životinja. Na ovaj način, srpska kompanija je obezbedila dodatnu prednost nad konkurencijom iz inostranstva.

Mirjana Grujić, direktorka sektora monitoringa i kontrole kvaliteta Viktorije Logistik naglasila je da ta kompanija kroz sve segmente poslovanja, od organizacije poljoprivredne proizvodnje, preko otkupa poljoprivredne robe, do njihovog skladištenja i transporta, uspostavlja i održava sistem kvaliteta kako bi obezbedila vrhunsku sirovinu za fabriku Sojaprotein. Dunav Soja sertifikacija garantuje punu kontrolu kvaliteta, od soje sa srpskih njiva do prerade zrna, odnosno proteinskih koncentrata kao gotovih proizvoda, naglasila je Mirjana Grujić.

Nije slučajno što je Regionalni centar Dunav Soja baš u Vojvodini, izjavila je Marijana Vasiljević, projekt menadžer tog centra. Kao ključne razloge za to navela je kvalitetne domaće sorte i dobre proizvođače, a bečejski Sojaprotein je jedan od najznačajnijih prerađivača soje u jugoistočnoj i centralnoj Evropi. Implementacija Dunav Soja standarda predstavlja model i za ostale evropske zemlje, jer je sertifikacija vrlo važna za dalji podsticaj gajenju i preradi genetski nemodifikovane soje, kao i promociju proizvodnje visokokvalitetne hrane za ljude i životinje, sa bezbednim i kontrolisanim poreklom u dunavskom regionu, poručila je Marijana Vasiljević.

Ovaj sertifikat ima posebnu specifičnu težinu zbog sve veće tražnje za sojom, posebno u situaciji kada Evropa više od 97 odsto važnih proteina za industriju stočne hrane uvozi iz prekookeanskih zemalja.