Arhiva

Lav je drugačiji

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Otvoreno pismo Udruženja za zaštitu i prava životinja “Sloboda za životinje” upućeno je svesno ministru nauke i zaštite životne sredine dr Aleksandru Popoviću, kao apel za pomoć u zaštiti životinja. Razlog je što zakone koji se dotiču životinja prave ona ministarstva koja se bave eksploatacijom i korišćenjem životinja (lov, stočarstvo i prehrambena industrija), i koja do sada ništa nisu učinila da se reše oslovljeni problemi navedeni u tekstu pod naslovom “Lovačke laži”! Da li su ipak i oni koji imaju pojam “zaštita” u svom opredeljenju dužni i pozvani da preduzimaju i normativne i praktične aktivnosti da bi zaštitili životinje u prirodnim staništima? Ako se Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine smatra “potpuno nekompetentnim” i nema uticaja na donošenje zakona u toj oblasti, onda je to javno priznanje da je termin “zaštite” dolaskom DSS-a samo formalno prišiven Ministarstvu nauke?

Reagovanje sa naslovom “Ne diraj Lava” tipičan je primer teksta koji skreće temu sa njene suštine. Suština je ipak u činjenicama da se prosta matematika ne slaže u zvaničnim izjavama ministarstava o legalnom i zakonskom lovu na našim terenima, i onim izveštajima koji nam, nažalost, dolaze iz inostranstva, o kojima čitamo po novinama. A po njima vidimo da su ne samo ptice ugrožene već i ostale divlje životinje koje se, izgleda, lakše tranžiraju od ptica. Ipak u jednoj stvari je gospodin Aleksandar Todorović u pravu - to bi trebalo da bude stvar naše policije. Samo pitanje je zbog čega se ona ne uputi tragom onog što se dešava na našim lovištima?

Citiranje rečenice Lava Tolstoja “Od ubijanja životinje do ubijanja čoveka samo je jedan korak” uzeto je takođe svesno zbog načina života samog Lava Nikolajeviča Tolstoja, kojim je iza te ideje čvrsto stajao. Naime, u poslednjih 30 godina svog života Tolstoj je bio po opredeljenju vegetarijanac i protivnik svakog ubijanja životinja! I evo, opet ću ga citirati: “Ako čovek ozbiljno i iskreno traži moralni put, prva stvar koje treba da se odrekne je meso... Vegetarijanstvo je kriterijum po kome možemo da prepoznamo da li je težnja za moralnim savršenstvom jednog čoveka autentična i iskrena”. To su stavovi samog Tolstoja a ne njegovih likova u romanima. Zato se pitam kako bi sam Tolstoj nazvao potpisivanje njegovog imena ispod teza o “lovcima koji brinu o životinjama”? Dakle, vredelo bi razmisliti da li je izrečena zabrana, ispisana velikim slovima “ne dotičite se imena Nikolajevičevog” možda govor savesti?

Snežana Milovanović,
predsednik Udruženja za zaštitu i prava životinja “Sloboda za životinje”