Arhiva

Jočić nije najgori

Milena Miletić | 20. septembar 2023 | 01:00
Jočić nije najgori

Oko bivšeg komandanta Žandarmerije, generala Gorana Radosavljevića Gurija se za manje od šest meseci dva puta podigla velika prašina. Prvi put, kada je smenjen, 17. avgusta prošle godine. Bez obzira na to što je premešten sa mesta prvog čoveka Žandarmerije na funkciju savetnika načelnika Uprave policije, već u avgustu je bilo jasno da se ovaj general neće još dugo zadržati u MUP-u. Nagađanja se kreću od već poznatih motiva - Sablja, zloupotrebe, do krupnih političkih kalkulacija. On sam tvrdi da je razlog za njegov odlazak skoro prozaičan: nije zadovoljan mestom savetnika.

- Ne odlazim u penziju već sam podneo zahtev za raskid radnog odnosa. Mislim da nikog ne treba da čudi to što nisam zadovoljan svojim trenutnim statusom u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kao oficir sa dvadeset godina službe, više puta odlikovan, prebačen sam na nižu funkciju od one na kojoj sam bio sa, naravno, mnogo manjom platom.

Ali mesto savetnika u ministarstvima je nešto na šta malo ko može da se požali!

- U svetu je to tako kako vi kažete, savetnici imaju veliku moć i oni obavljaju važne poslove. Kod nas je to malo drugačije. U Ministarstvu unutrašnjih poslova je savetnik skoro samo protokolarna funkcija.

Ipak, teško ćete ubediti javnost da je u pitanju samo nezadovoljstvo položajem, platom. Već je bilo govora o velikim zahvatima u MUP-u, raščišćavanju...

- Bilo je velikih smena, to je tačno. Međutim, nije ovde problem samo to što su od marta naovamo menjani komandanti, načelnici uprava. Smene su išle do najnižih nivoa. Zahvat je ogroman i rekao bih da ne može doneti mnogo dobrog. U MUP-u je zaposlen profesionalan kadar koji svoju dužnost obavlja valjano, bez obzira na to ko je komandant. Ali tačno je i to da se sa tako velikim promenama rađa nepoverenje!

U medijima se pominje 700 ljudi!

- To je vest sa zasedanja skupštinskog Odbora za bezbednost. Pročitao sam da je ministar Jočić to izjavio, ali ja lično nisam tome prisustvovao a i nemam precizne podatke o ukupnom broju jer se nisam time bavio. A da je broj smenjenih veliki, jeste. I ne možete očekivati da tako veliki rez prođe bezbolno, naročito u službi kao što je MUP.

Kako se govori o raščišćavanju, javnost interesuje da li je reč o ljudima koji su zloupotrebili svoj položaj, odnosno koliko je takvih smenjeno?

- To je pre pitanje za Generalni inspektorat no za mene. Sa tim stvarno nisam upoznat.

U ternutku kada ste smenjivani, i vi ste dovedeni u vezu sa zloupotrebama u Žandarmeriji, a sada generalni inspektor Božović tvrdi da je jasno da se nešto dešavalo ali i da to nije ono što su mediji u avgustu preneli. I da sve to treba raspertlati...

- U štampi su se pojavljivali tekstovi koji su me optuživali da sam oštetio budžet za 3,5 miliona dinara. Već sam govorio o tome, i ponovo ću reći: nisam se ogrešio o zakon. Ali za takve slučajeve je oformljen Generalni inspektorat i oni bi trebalo da utvrde šta je tačno a šta nije. Jasno je da takva institucija mora postojati. Svačiji se rad mora preispitati. LJudi iz Inspektorata su počeli da proveravaju rad Žandarmerije i drugih jedinica i uprava još u maju 2004. Ono što je ovde glavno to je da sama institucija i njen prvi čovek moraju biti potpuno nezavisni.

A jesu li?

- Ne bih ulazio u to. Uostalom, sve će pa i to biti mnogo jasnije krajem ovog meseca, kada budu objavili svoj izveštaj.

Vi tvrdite da se niste ogrešili o zakon. Međutim, glasine o nepravilnostima u radu pojedinih odreda Žandarmerije - konkretno - kraljevačkog i niškog - bile su suviše jake i, rekla bih, detaljne?!

- Ne mogu da kažem da nije bilo situacija u kojima su se pojedini pripadnici jedinice ogrešili o pravila službe. I obična tuča se tretira kao nepravilnost i kažnjava se. Ali, kada god mi je kao komandantu bio prezentiran dokaz da nešto nije u redu, reagovao sam. Postupak bi bio pokrenut i krivci kažnjeni. Neki su dobili suspenziju, katkad veoma dugu. A bilo je i otkaza.

Koliko njih je bilo kažnjeno, na koji način i za kakve prekršaje?

- Ne mogu da se setim tačnog broja, ali je to nekih dvadesetak ljudi, od 2 500 do 3 000 pripadnika, koliko broji Žandarmerija. Na primer, nekolicina njih su kažnjeni premeštanjem u drugu jedinicu ili na niža radna mesta zbog učešća u tuči. Već je dobro poznat slučaj momaka sa majicama. Svega je bilo. Za razne prekršaje se kažnjava različito. Neki su zbog sudara automobilom izbačeni iz jedinice. Ali, o svemu odlučuje disciplinski sud MUP-a. Ja kao komandant mogu samo da pokrenem postupak. Sud razmatra i sankcioniše.

A šta je sa pričom o grupi unutar MUP-a koja bi rado videla smenu ministra Jočića? I vas su tu neki ubrajali!

- Kao prvo, ne mogu. “Pojedinci” da smenjuju ministra. To može samo Skupština. Ja lično nemam nikakve veze sa tim a i ne volim da komentarišem ono što je samo glasina. Mislim da je moja odluka o raskidu radnog odnosa najbolji odgovor na ovo pitanje. A moram da kažem i da najveći problem u MUP-u nije Dragan Jočić!

A ko onda jeste problem?

- To su oni koji, što narod kaže, “nisu nigde bili” a radnici su MUP-a. Sad su dobili visoke funkcije. Pojavili su se pred onim ljudima koji u Ministarstvu rade već dvadeset godina i duže, koji su prošli sve ratove i krize, i stavljaju ih na led, To je ponižavajuće.

Ono što u ovom trenutku zanima građane je ubistvo albanskog dečaka na administrativnoj granici. Šta vi očekujete?

- Nezahvalno je prognozirati bilo šta. Osim toga, već nekoliko meseci nisam nadležan za jug centralne Srbije, i bilo bi neozbiljno s moje strane ako bih sada davao bilo kakve procene. Pogotovu ako je u pitanju spremnost naših jedinica, vojnih ili policijskih, za bilo kakve akcije. Trenutak je veoma specifičan da bi se olako istupalo javnosti.