Arhiva

Raspad po modelu Jugoslavije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

List “Vašington tajms” objavio je nedavno procenu “geopolitičkih promena” u narednih 10 godina, sa naglašenom strepnjom da bi američki neuspeh u Iraku - kao što se svojevremeno desilo u Vijetnamu - mogao da prouzrokuje specifičnu “globalizaciju unazad”.

Među scenarijima nalazi se i mogućnost da se posle povlačenja SAD iz Iraka mir na Bliskom istoku postigne dogovorom sa Iranom. Ako to uspe, stvari bi, prema procenama lista, mogle da izgledaju ovako:

# Iako Iran već ima nuklearni program iz kojeg može da razvije i oružje, više neće biti ubrajan u zemlje koje čine “osovinu zla”, već će se ceniti kao vodeća regionalna sila.

# Zauzvrat, Teheran bi, uz stvaranje palestinske države na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, prihvatio postojanje Izraela i obustavio podršku terorističkim aktivnostima protiv Izraela. Pokret Hezbolah bio bi razoružan.

# U Iraku bi na narednim izborima šiiti izrazito ojačali. U Siriji je od 1970. godine na vlasti šiitska sekta alavita, a naftna polja u Saudijskoj Arabiji nalaze se u istočnoj oblasti gde šiiti takođe predstavljaju većinu.

# Nestabilna koalicija na čelu Iraka doživljava poraz i počinje građanski rat sunita i šiita.

# Tada bi, prema bojazni “Vašington tajmsa”, mogao da usledi košmarni nastavak - teroristički napad oružjem za masovno uništenje na zapadnu obalu SAD, nuklearna eksplozija na brodu koji ulazi u luku Long bič u Kaliforniji, trovanje hrane za američku vojsku i potpuna zbunjenost Bele kuće i Pentagona raznim oblicima “asimetričnog rata”.

# Države kojima su SAD direktno pomagale dobijaju obaveštenje da više ne mogu da računaju na pomoć, a Kongres ukida globalnu savezničku potporu - Egipat gubi pomoć od 2,5 milijarde dolara, Tajvan i Izrael takođe moraju da se snalaze.

# Iran, Izrael i Turska moraju sami da se štite od nemira u susednim zemljama.

# Dolar prestaje da bude svetska rezervna valuta, budžet za odbranu, koji je bio gotovo 500 milijardi dolara, drastično se smanjuje, ušteđeni novac se usmerava na unutrašnju bezbednost i SAD prelaze na zaštitu gradskih oblasti.

# Amerika, Kanada i Meksiko formiraju novi samostalni savez sa Velikom Britanijom.

# Rusija, čija moć stalno opada, u stanju je pripravnosti, a u Evropskoj uniji ratovi i epidemija side.

# Kina koristi nove mogućnosti za jačanje uticaja i zadovoljenje potrebe za sirovinama u nerazvijenim zemljama - od brazilskih do podsaharskih rudnika mineralnog bogatstva.

# Novostvoreni savez Kine i Indije, koje čine trećinu svetske populacije, već može da parira zapadnim zemljama u domenu visoke tehnologije.

# Proamerički lider Pakistana Pervez Mušaraf gubi život u atentatu, islamistički generali preuzimaju vlast i na mesto predsednika postavljaju Ahmeda Kana, bivšeg šefa međunarodnog crnog tržišta nuklearne tehnologije.

# Saudijsku dinastiju do temelja potresa grupa mladih prinčeva, koji sklanjaju sedamdesetogodišnjake i zahtevaju raspisivanje prvih izbora.

# Osama bin Laden se vraća u Saudijsku Arabiju, kandiduje se na izborima i postaje najpopularniji lider u zemlji.

# Kan iz Islamabada čestita Bin Ladenu i šalje u Rijad ministra odbrane generala Hamida Gula, bivšeg šefa obaveštajne službe i poštovaoca Al kaide, koji mrzi Ameriku.

# Pregovara se o stvaranju kalifata u kojem će se ujediniti nuklearno oružje Pakistana i naftne rezerve i novčane zalihe Saudijske Arabije.

# Muslimanske države na severu Nigerije traže da je prihvate kao člana tog kalifata.

# Kako više nema nekadašnjeg globalnog policajca, a u međunarodnim savezima vlada pometnja, u čitavom svetu se razvijaju međudržavne kriminalne organizacije.

# Američke multinacionalne kompanije, koje nisu u mogućnosti da zaštite svoja postrojenja i zaposlene, vraćaju se odakle su krenule - u SAD.

# Međunarodni aerodromi održavaju samo regionalne veze.

# Veće zemlje u kojima živi nekoliko nacionalnih zajednica počinju da se raspadaju po ugledu na Jugoslaviju.

# EU više ne može da izađe na kraj sa milionima gladnih Afrikanaca koji preplavljuju Španiju, Italiju i Francusku i tumaraju po ostalim delovima Evrope.

# Islamistički radikali izlaze iz svojih evropskih sirotinjskih domova i opkoljavaju američke ambasade u znak protesta što su nezaposleni.

# Japan razvija nuklearni program nakon povlačenja američke vojske iz Južne Koreje.

# Kako ih više Amerika ne ograničava, Pakistan i Indija razmenjuju nuklearnu vatru preko Kašmira. Preživljava samo jedan milion Indijaca. Islamabad nestaje, a Pakistan ponovo postaje deo Indije.

Ovo je, naravno, samo jedan od mogućih scenarija globalne budućnosti, onaj katastrofičan. Da li će se ostvariti zavisi od mnogo faktora, ali, sudeći po pravcu kojim se svet trenutno kreće, nije i nemoguć. Kako reče Kris Paten, jedan od političara koji odlučuje o toj budućnosti: “Ovaj svet zaslužuje više od testosterona, sa jedne, i gordosti, sa druge strane.”

R. P.