Arhiva

Protiv anomije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, sa gotovo sedam meseci zakašnjenja, sazvao je konstitutivnu sednicu Odbora za sprečavanje sukoba interesa. Jedan od devet članova odbora Vojislav Stanovčić, dopisni član SANU i dugogodišnji profesor Fakulteta političkih nauka za NIN kaže da je na članovima Odbora velika moralna i društvena odgovornost ali i da je Odbor kao takav potreba ovog društva.

- Najopasnija je korupcija koja je povezana sa vlašću, ona je po pravilu veća, teže se otkriva i ona deprimira narod. Jer, ako se to dešava na najvišem nivou, šta onda očekivati u običnom, svakodnevnom životu? Mi moramo nastojati da se stvari promene, da pokušamo da izvučemo društvo iz stanja anomije. To je Dirkemov izraz za stanje u kome se ne poštuju ni moralne ni pravne norme. Mi tako živimo evo već dvadeset godina. I svaki korak u borbi da to prevaziđemo je jako bitan i zaslužuje podršku.

Odbor za sprečavanje sukoba interesa izricaće kazne moralne prirode. Ipak, javni ukor koji je predviđen kao jedna od sankcija Odbora povlačiće političku odgovornost a mogao bi poslužiti i kao osnov za pokretanje sudskog postupka.

G. P.