Arhiva

Pasivni krivac

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Početkom nedelje Haški sud izrekao je kaznu od osam godina zatvora generalu Pavlu Strugaru.

Prvobitnom zajedničkom optužnicom koja je podignuta februara 2001. general JNA Pavle Strugar, admiral ratne mornarice Miodrag Jokić i kapetan Vladimir Kovačević Rambo optuženi su za granatiranje Dubrovnika u periodu od 23. oktobra do 6. decembra 1991. U napadu na stari grad poginula su dva, a ranjena tri civila i uništeni spomenici pod zaštitom Uneska.

Jokić se predao Tribunalu 11. novembra 2001, te izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Pušten je na slobodu do početka suđenja. Sa slobode se sporazumeo sa Tužilaštvom i 27. avgusta 2003. priznao krivicu za svih šest tačaka optužnice, nakon čega je njegov proces odvojen od procesa Strugara i Kovačevića, a njegova krivica svedena samo na jednodnevno granatiranje Dubrovnika 6. decembra. Osamnaestog marta 2004. Jokić je osuđen na sedam godina zatvora, a potom je bio svedok Tužilaštva u procesu protiv Strugara.

Kovačević je uhapšen 25. septembra 2003. godine i isporučen Hagu već u oktobru. Sudsko veće kojim je predsedavao Alfons Ori 26. novembra 2003. godine razdvojilo je procese Strugara i Kovačevića.

Bivši komandant Druge operativne grupe Pavle Strugar dobrovoljno se predao Hagu u novembru 2001, a od 1. decembra iste godine na privremenoj je slobodi do početka suđenja koje je u prvi mah bilo zakazano za 9. decembar 2003. Strugar je trebalo da se već 2. decembra pojavi u Pritvorskoj jedinici u Ševeningenu, ali su njegovi advokati podneli zahtev da se suđenje odloži zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog. Četvrtog decembra Tribunal je naložio vlastima u Srbiji da obezbede generalov odlazak u Hag do petog, ako je potrebno i uz medicinsku negu. Ni sutradan Strugar nije iz Podgorice otputovao u Hag već na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, a tadašnji predsednik Nacionalnog komiteta za saradnju sa Hagom, Goran Svilanović, istog je dana najavio da će u skladu sa Zakonom o saradnji s Haškim tribunalom štititi inetrese građana i kredibilitet državih garancija, te predati dokumentaciju istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu. Sud je bio nadležan da uhapsi Strugara.

Bivši general se 11. decembra vratio u Podgoricu odakle je sutradan otputovao u Hag kazavši da na sopstveni zahtev prekida lečenje.

Dvaput odlagano suđenje sedamdesettrogodišnjem Pavlu Strugaru počelo je 16. decembra 2003. godine. NJegova sposobnost da prati proces ponovo je razmatrana. Odbacujući zahtev odbrane da suđenje bude prekinuto, Sudsko veće je 27. maja zaključilo da je Strugar sposoban da ga prati. U toku suđenja, na zahtev odbrane za oslobađajuću presudu, Veće je 27. maja odlučilo da je Strugar odgovoran po svih šest tačaka optužnice.

Tužilaštvo je od Veća, kojim je predsedavao Kevin Parker iz Australije, tražilo da bivšeg generala proglasi krivim i osudi na kaznu od 13 do 15 godina zatvora.

Veće je presudilo da Strugar nije naredio napade na stari grad, te ne snosi individualnu, već samo komandnu odgovornost.

D. Perić