Arhiva

Suzanine suze

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Od pre neki dan i mi imamo aferu Severina. I kod nas je ukraden snimak erotske intime popularne ličnosti javnog života. U oba slučaja na video-snimku je zabeležen odnos sa seksualnim partnerom iz dalje prošlosti. U slučaju Severine reč je o bivšem dečku, a u slučaju Suzane Mančić o bivšem mužu. Severina je na sudu prolila koju suzu ogorčenja, a Suzana je na konferenciji za štampu lila suze očajanja. Jeste da je Suzanina priča delikatnija zato što je majka dve devojčice.

Pa ipak, Suzanu mogu da tešim istim argumentima kao i Severinu. Šta su to Suzana i njen tadašnji muž, jedan od Sedmorice mladih, radili, do ono što čini ljudski rod od kako postoji i koji zahvaljujući upravo tome postoji. I ne samo ljudski rod, radili su to što već čine eonima sve životinjske vrste razdvojene polnosti. Zašto se toga ne stide životinje a stide ljudi, to je već antropološko pitanje, bez jasnog odgovora, kao što su bez odgovora i sva osnovna pitanja pod kapom nebeskom.

Prema tome, Suzana čak i svojim ćerkicama može da objasni, na možda malo preranom času iz seksualnog vaspitanja, da je to sve što su videle ili čule o mami i tati nešto najprirodnije na svetu. Kako god neke religije tretirale seks, seks nije greh, već životna radost kojoj je priroda obezbedila osećanje zadovoljstva da bi se što radije učestvovalo u zadatom produženju vrste.

A to što bednici koriste sadašnje stanje svesti i kradu video-snimak, pomoćno moderno sredstvo za erotsku stimulaciju, da sebi pribave materijalnu korist, to je već pitanje niskog morala koji je zahvatio naše društvo do strahotnih razmera. Podlo je i menjanje datuma snimka da bi se Suzana do kraja kompromitovala, kao da je snimak skorašnji te da sa bivšim mužem tobož vara sadašnjeg verenika. Ta pakost začuđujuće liči na sudbinu imenjakinje naše voditeljke – na Suzaninu starozavetnu epizodu: Suzanu, biće puno vrlina, dva požudna starca su ugledali dok se naga kupala i pokušali da je siluju. Ona se odbranila, ali su je napasnici oklevetali da je počinila prevaru sa jednim mladićem. Suzanu osude na smrt, ali Dinilo uhvati starce u laži i dvojicu klevetnika osude na smrt kamenovanjem. Ime Suzana u obliku Šušana na starohebrejskom znači ljiljan, simbol nevinosti.

Što se tiče etimologije reči suza ona nema nikakve veze sa imenom Suzana. Suza je praslovenska i opšteslovenska reč i ima veze sa drevnim glagolom koji znači teći.

A pesnik Ovidije je u epistolama Eks ponto, iz dalekog izgnanstva jednom prijatelju napisao da su Żsuze katkad teške kao reči.