Arhiva

Ne izvinjavaju se svi

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Ne izvinjavaju se svi

Prošlonedeljno izvinjenje koje su poslanici SPO-a uputili generalu Vladimiru Lazareviću, neposredno pred njegov odlazak u Hag, predmet je novih trzavica u okviru ove stranke. Kako je rečeno u saopštenju, razlog za izvinjenje su “insinuacije pojedinih neodgovornih članova” stranke da je Lazarevićevo obezbeđenje odgovorno za smrt vojnika Dragana Kostića u leskovačkoj kasarni. Tačnije, ovu tvrdnju je prošle godine iznela Danica Drašković, supruga lidera SPO, u stranačkom glasilu “Srpska reč”. Vojni sud u Nišu koji vodi slučaj Dragana Kostića pozvao je u novembru prošle godine Danicu Drašković kao svedoka ali je ona odbila da se pojavi pred sudom, uz obrazloženje da ne priznaje vojno pravosuđe koje je ukinuto Ustavnom poveljom.

Osim što se izvinjavaju, članovi poslaničkog kluba SPO u saopštenju odaju poštu Lazareviću “za njegovo herojsko i dostojanstveno držanje u ratu i miru” i izražavaju nadu “da će se kao pobednik vratiti iz Haga”. Iako je poslanik Bogoljub Pejčić za Blic rekao da je posle takve hajke na Lazarevića i red bio da se izvini, svi članovi stranke ne dele to mišljenje. A to je za NIN potvrdio i Vlajko Senić, portparol SPO-a: “To saopštenje sigurno nije zvaničan stav SPO-a, ali ni svih članova poslaničkog kluba, jer su se neki poslanici već ogradili od njegovog sadržaja.” Na pitanje da li to znači da misli da su tvrdnje Danice Drašković osnovane, Senić kaže: “Ja o tome nemam nikakvih saznanja, niti je bilo ko u saopštenju i spominjao obezbeđenje generala Lazarevića.” I još dodaje:

-U subotu imamo redovno zasedanje predsedništva stranke i tada će se verovatno raspravljati i kako je to saopštenje uopšte dospelo u javnost. Ipak, ne mislim da će to doneti nove podele u stranci, niti da će poslanici čija je to bila inicijativa snositi neke ozbiljnije posledice.