Arhiva

Hezbolah

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Poslednjih nedelja nema reči koja se češće javlja po svetskim medijima nego Hezbolah. Zapadni mediji, kao i obično, pogrešno transkribuju nazive i imena koja su im strana. Libanska, najpre organizacija, a potom i partija, zove se zapravo Hizbalah, na arapskom “stranka Alaha”. Zašto su Alah izmenili u Olah, vrag bi ih znao!

Smatra se da je Hezbolah osnovan kada je 16. februara 1985. godine šeik Ibrahim al-Amin objavio njegov manifest, u kojem je, kao jedan od glavnih ciljeva, istaknuta borba protiv izraelske okupacije Južnog Libana. Za sadašnju libansku vladu, u kojoj su dva člana pripadnici Hezbolaha, reč je o oslobodilačkom pokretu, a za SAD, Kanadu i Izrael je teroristička organizacija u celini, dok je za Veliku Britaniju, Australiju i Holandiju terorističko samo njeno vojno krilo. Osamdeset sedam posto Libanaca podržava borbu ovog isključivo šiitskog pokreta protiv Izraela, pa je čak podržava oko 80 posto libanskih hrišćana, Druza i sunita. Hezbolah je stekao popularnost među Libancima svojim socijalnim programom. NJihove privatne bolnice su jeftinije od državnih, a za članove Hezbolaha čak besplatne.

Hezbolah prima ogromnu pomoć od Irana, pretežno šiitske države, i Sirije. Obe vlade to poriču, ali je to javna tajna. Hezbolah sledi šiitsku islamsku ideologiju pokojnog iranskog ajatolaha Homeinija, po nekima sa ciljem da se Liban, po ugledu na Iran, pretvori u fundamentalističku šiitsku organizaciju.

Da podsetimo, sto miliona muslimana u svetu dele se na sunite (80 %) i šiite (20%), s tim de je Iran pretežno šiitski, kao što se milijarda i po hrišćana u svetu grosso modo dele na katolike, pravoslavce i protestante. Da bi se istinski i dubinski shvatile dogmatske i praktične razlike unutar jedne religije gotovo da je potrebno studirati teologiju na nekom dobrom univerzitetu.

Manje je poznato da je sadašnji duhovni vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah jednom izjavio da on nema ništa protiv težnji Jevreja da imaju svoju državu, ali ne tamo gde su danas, i da zato treba Izrael uništiti. U jednom intervjuu on je čak izjavio da je “neprihvatljivo i zabranjeno naneti zlo nedužnom; ako je neko američki turist, intelektualac, doktor ili profesor koji nema ništa sa ratom, oni su nevini, iako su Amerikanci”.

Za džihad ili “sveti rat” protiv Izraela, Hezbolah raspolaže sa oko hiljadu aktivnih boraca i deset do petnaest hiljada rezervista. Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1559 naloženo je raspuštanje vojnog krila Hezbolaha. Ali to nije sprovedeno, što vidimo po onom što se na Bliskom istoku ovih dana dešava.