Arhiva

Špijuni pod jednim krovom?

Milena Miletić | 20. septembar 2023 | 01:00

Amerika je nedavno, posle dugih priprema, konačno oformila sopstvenu obaveštajno-bezbednosnu zajednicu, objedinjavajući pod jedan krov sve tajne službe, sa DŽonom Negroponteom kao prvim špijunskim superšefom. Može li i Srbija na sličan način da objedini rad svojih obaveštajnih agencija, trenutno razjedinjenih, slabo koordinisanih i međusobno surevnjivih?

Kako NIN ekskluzivno saznaje, na ovome se radi, ali je rezultat svega za sada krajnje neizvestan. U Ministarstvu odbrane već su razmatrane tri mogućnosti za približavanje u radu civilnih i vojnih bezbednosnih službi.

Unutar vojnih krugova, tako, postoji interesovanje da se na tri istaknuta mesta u BIA dovedu vojni kontraobaveštajci. Uskoro bi trebalo da bude penzionisano dvadesetak oficira VBA (Vojno-bezbednosna agencija), mahom pukovnika, potpukovnika i majora. Kandidati za mogući prelazak u BIA vide se upravo među njima. Pojedini vojni bezbednjaci, u razgovoru za NIN, ipak otvoreno sumnjaju da će se ovim potezom smanjiti tradicionalno rivalstvo ove dve službe.

A oni koji podržavaju “prelivanje kadrova” veruju da bi upravo to bilo od koristi jer bi se time i pročistili redovi BIA. Bivši načelnik DB-a Goran Petrović smatra da je ovde na delu zamena teza:

- Vojska je jedina institucija u kojoj se ništa nije promenilo od 1945. godine, oni stalno vrše zamenu teza i izbacuju RDB u prvi plan, a da se sami nisu otvorili. Mi ne znamo šta se sve tamo dešavalo. Iza cele ove priče stoji vojni vrh.

Druga mogućnost koja se razmatra u stručnim krugovima jeste izvlačenje VBA ispod šinjela Vojske i njeno pripajanje BIA, bilo na način kao što je to urađeno sa sudovima (jedna zajednička kontraobaveštajna služba sa civilnim i vojnim odeljenjima, kao u nemačkom BND-u), bilo kao objedinjavanje rada obeju agencija pod kapom višeg tela (kao u Americi).

Treća mogućnost je da se iz VBA izdvoji deo koji se bavi kriminalom i priključi vojnoj policiji, a da unutar agencije ostanu kontraobaveštajni i protivteroristički segmenti.

Kao prvi znak promena ovih dana je najavljeno da će na čelo Obaveštajno-bezbednosnog sektora Ministarstva odbrane biti postavljen nekadašnji načelnik KOS-a general Aleksandar Dimitrijević. Ovom sektoru su potčinjene obe vojno-bezbednosne službe – i Vojno-bezbednosna i Vojno-obaveštajna agencija.

Zanimljivo je da je 1996. godine general Dimitrijević sa tadašnjim načelnikom RDB Jovicom Stanišićem pripremio ceo projekat stvaranja obaveštajne zajednice, koji je stigao i do predloga zakona, ali na kraju nije dobio zeleno svetlo Slobodana Miloševića.

Da li je sada sazrelo vreme za to?

“Jasno je da je državni vrh nezadovoljan radom ovih službi, kojih imamo čak šest, i da postoji želja za stvaranjem objedinjene obaveštajne zajednice”, tvrdi izvor NIN-a iz bezbednosnih krugova.

General Ninoslav Krstić, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, navodi konkretan primer “operativnog problema”:

- Crna Gora je praktično izdvojila svoju Službu državne bezbednosti.

Pomenuti predlozi su usmereni na jačanje uloge Vojno-obaveštajne agencije, čiji su “radni zadaci” van granica zemlje, a koja je do sada ipak bila pomalo po strani, bar u odnosu na VBA, čija je dužnost zaštita Vojske i Ministarstva odbrane unutar granica zemlje, kontraobaveštajni rad i borba protiv kriminala koji pogađa Vojsku. Davanje većeg značaja Vojno-obaveštajnoj agenciji uslovljeno je i novom Strategijom odbrane, u kojoj je terorizam označen kao glavna opasnost po zemlju.

VBA, inače brojnija u odnosu na VOA, ima mnogo manje zaposlenih nego BIA – otprilike je velika kao jedna uprava Bezbednosno-informativne agencije. Sama VBA, za razliku od VOA, već je prošla delimičnu transformaciju dok je Momir Stojanović bio na njenom čelu. Obe agencije su vraćene u Ministarstvo odbrane, nad njima je uspostavljena demokratska kontrola, a izvršena je i unutrašnja reorganizacija segmenata unutar same VBA.

Istina, njeno pravo da deluje na teritoriji cele državne zajednice u jednom trenutku predstavljalo je problem za Crnu Goru, i nije čudno što je ova država-članica jedva pristala da general Svetko Kovač dođe na čelo agencije.

Ne treba gajiti iluzije: već sama ideja o prelasku kadrova iz jedne u drugu službu predstavlja za mnoge guranje prsta u oko. Nije zato čudo što su se mnogi zapitali nisu li nagoveštaji o ovome samo još jedna epizoda unutarpolitičke borbe. Ili, možda, nova forma “rata službi”?