Arhiva

Rade zna gde je zlato

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Nije mi bilo jasno a nije ni sada šta vas je navelo da učinite “natčovečanske napore” za pisanje ni onog drugorazrednog političkog pamfleta a još manje mi je jasno šta ste želeli ovim novim. Da ne beše dve reklame, teško da biste dobacili i do ona dva stupca od prošli put. Na vašu veliku žalost, ja sam nešto dokon u poslednje vreme a imam i laku ruku, za pisanje, naravno, a ne kao neki vaši klijenti za druge aktivnosti, pa iako vama nije bila namera da se javno dopisujemo, ja baš takvu nameru imam dokle god stvari ne isteramo na čistac. Ne zato što smo zadrti i sujetni ljudi koji teraju inat jedni drugima već zato što smo ozbiljni, odgovorni i što je to u našem zajedničkom interesu. I mene i vas i vašeg klijenta.

Pošto sam, kako smatrate, ogrezao u laži, neće mi biti problem da nastavim. Dakle, stavljam pred vas i javnost ništa manje nego “nove laži bivšeg šefa DB”. Pa da vidimo ko revidira.

Što se tiče prvostepenih presuda u slučajevima “službene tajne i Ibarske magistrale”, već sam rekao da je pogrešno preneto moje objašnjenje te da ni tada nisam upotrebio izraz “pravosnažna” već “prvostepena presuda”. Za razliku od Jočića koji je studirao deset, dvanaest ili četrnaest godina (to ni policija ne zna), ja sam studije završio za 4,5 godine pa nisam baš tolika pravna neznalica kako vam se možda čini. A i vi sami dajete mi za pravo kada kažete da su “te presude kao osuđujuće donete u prvom stepenu a posle toga ukinute od višeg nadležnog suda te da je suđenje počelo iz početka”. Dakle, ne možete poreći istorijsku ako ne pravnu činjenicu da je vaš klijent prvostepeno osuđen makar u jednom trenutku. To, naravno, nema nikakvo pravno dejstvo, ali je i te kako pravna činjenica. Pošto je suđenje ponovo počelo, ponovo će biti doneta presuda koja će verovatno opet biti ukinuta a predmet vraćen na ponovno suđenje i tako sve ukrug . Eto tako je kod nas. A da podsetim i vas i javnost da je nakon ubistva švedske ministarke Ane Lind sprovedena policijska istraga a potom i sudski postupak uključujući sve instance i da je sve to završeno za 14 meseci. A koliko će se voditi ovi postupci kod nas koji već traju po dve, tri ili četiri godine, niko ne zna. Ali znamo da naše pravosuđe nije švedsko već srpsko, a da li ćete prihvatiti moju konstataciju da je i ruinirano, manje je važno. Elem, da ne zamajavamo javnost ovim pravnim začkoljicama i da jasno kažemo da vi ne dozvoljavate da “senka sumnje” padne na vašeg branjenika i da ga neko javno ne proglašava za nešto krivim jer za to još uvek ne postoji zakonski osnov, odnosno pravosnažna presuda. Ali kako je “lopta okrugla” i ne postoji pravosnažna presuda da je Marković za nešto kriv, tako ne postoji pravosnažna presuda ni da je nevin. Niti ćete vi “dokazati” u novinama svojim literarnim sastavima da je on nevin, niti neko drugi da je kriv. I tačka. Neka to radi sud pa nek traje koliko traje. Da zaključim, revidirao nisam, a pojasnio nadam se jesam.

Ali da pređemo na suštinu i kažemo šta je poenta vaših literarnih pokušaja. To je vaša tvrdnja da je neko napravio scenario u koji vaš klijent, pravdoljubiv i principijelan, nije želeo da se “uklopi” pa zato sada ispašta. Prevedeno na srpski, odnosno jezik “nebeskog naroda” (da rešimo još jednu dilemu koja vas muči), vi dugi niz godina u javnosti iznosite zapravo insinuacije o teoriji zavere po kojoj je neko nakon formiranja srpske vlade u januaru 2001. seo i smislio pakleni plan kako da se osveti vašem klijentu i kako da mu na pravdi boga ni krivom ni dužnom napakuje silne zločine i pošalje ga u zatvor. Zato su, navodno, vrbovani lažni svedoci kojima je obećavano sve i svašta samo da pristanu da lažno optuže Markovića kada već on nije hteo da lažno optuži Miloševića. Na vašu veliku žalost, ja se u ovoj priči uopšte ne prepoznajem niti znam bilo koga iz mog profesionalnog okruženja iz tog perioda ko bi se u vaš scenario mogao uklopiti. Na vašu još veću žalost, osim vaše želje i potrebe da je to tako, jer na tome uglavnom i zasnivate odbranu, činjenice su drugačije. Pošto očigledno i vi imate istorijsko pamćenje od pet minuta, moram da vas podsetim da sam vam u svom prethodnom obraćanju već pojasnio da je Služba “radeći stručno i profesionalno. prikupila dovoljno dokaza i činjenica na osnovu kojih je napisana krivična prijava u slučaju Ibarska magistrala. I tu se aktivnost RDB završila.” I ja i moje kolege, saradnici i prijatelji iz RDB-a samo smo odradili jedan deo posla ili dramaturški rečeno, odigrali samo jednu ulogu u svemu tome tako da niti smo pisali neki scenario niti ga režirali, niti nam je poznato da je to bilo ko radio.

Naprosto, samo smo sakupili činjenice. Na kraju krajeva, ja sam trenutno “vatrogasni analitičar” bez ikakve moći i uticaja na bilo šta i bilo koga pa se čudim kako to da se i vi i sud još uvek bavite postupkom koji sam ja “loše započeo, onim što sam grbavo porodio pa ga ni vreme ne može ispraviti”, onim što sam ja jadan i neuk za pisanje filmskih scenarija sklepao kao nazovikrivičnu prijavu ne znajući bedan i kukavan da sve to ne može doneti “željeni rezultat”. Pa kad je sve to tako, pitam se zašto sve te moje loše filmske laži i scenariji nisu “pali u vodu”, zašto Marković i ostali nisu oslobođeni a ja i moji saradnici raskrinkani. Sve ovo je još čudnije kada se zna da je i Zoran Đinđić davno ubijen i da je već godinu dana na vlasti Vojislav Koštunica, veliki legalista i poštovalac lika i dela R. Markovića. Kako onda ni vi, ni on ni njegova vlada još ne možete “da ispravite” ono što sam ja loše i pogrešno uradio. Ništa mi nije jasno. Možda su u pravu neki koji kažu da ste, u stvari, vi smislili scenario po kome je neko Markovića lažno optužio, što mu je pošlo za rukom u vreme “mafijaškog režima” Z. Đinđića a po kome je potom nakon dolaska na vlast patriotskog rukovodstva sve to raskrinkano. Da li su oni u pravu ili nisu, ne znam, kao što ne znam ni da li ste vi takav scenario smislili, ali i ako jeste, izgleda da vam nije baš uspelo, bar za sada. Zato slobodno nastavite a ja samo želim da svi znamo i vi, i ja i javnost šta je ko planirao ako je planirao, i šta ko radi. A ja vam mogu reći da sam radio i radim svašta ali da nikada nisam “revidirao”.

Idemo dalje. Opet o izvođenju Markovića iz CZ-a. Nadam se poslednji put. Elem, moj tadašnji zamenik Z. Mijatović je dao nalog rukovodstvu “beogradskog centra” da mu pribave odobrenje istražnog sudije za izvođenje Markovića iz zatvora. Oni su to učinili, dali mu ono što je tražio a on je to (odobrenje, saglasnost, dozvolu ili šta je to već) uzeo i u CZ-u dao upravniku D. Blanuši. Ovaj je to primio, pogledao i nakon toga je Marković izveden iz CZ-a. Da li je to nešto istražni sudija Živković potpisao ili nije, da li je dao usmenu saglasnost pa se posle setio da nije, da li je neko drugi to uradio, da li je na nekom papiru neko nešto pisao ili dopisao ili možda crtao cvetiće, ja ne znam, ali znam da je to upravniku zatvora, kome je to svakodnevni posao, bilo dovoljno validno da Markovića preda Mijatoviću. I vi čak u svom literarnom sastavu kada govorite o ovom papiru kažete da se radi o “aktu istražnog sudije” (pa kog sad sudije) pitajući se istovremeno ko je i šta na njemu dopisivao. Da pojednostavimo, razgovor je obavljen i Marković je vraćen u zatvor. I pored najboljeg truda ja u svemu tome ne mogu da zapazim ono što vi “vidite” i u šta želite da ubedite i sud i javnost. Da je posredi velika afera, skandal, kriminal i neviđeni zločin. Pa ako je sve to tako, što ne pokrenuste taj najavljeni postupak, pretpostavljam krivični, I pretpostavljam protiv mene i Z. Mijatovića za “zločin” koji smo počinili?

A usput da vas pitam: kakve sve to veze ima sa zločinom na Ibarskoj magistrali?

O 600 kg droge ovaj put ništa. Sve je već rečeno. Ali evo nešto malo o “izgleda još nekim dragocenostima”. Yaba ja pišem kada vi ne čitate. Rekao sam i napisano je da je komisija koju sam ja formirao uredno popisala i drogu i sve dragocenosti. Pošto je sada direktor BIA R. Bulatović, još jedan veliki poštovalac lika i dela R. Markovića, ubeđen sam da će vam rado pokazati zapisnike o svim ovim službenim radnjama zajedno sa sve pomenutim dragocenostima i to uživo. Sve to je moj šef kabineta prilikom primopredaje dužnosti predao šefu kabineta Andrije Savića, a ovaj šefu kabineta M. Milićevića, a ovaj po logici stvari šefu kabineta R. Bulatovića, tako da opravdano pretpostavljam da se sve pomenute dragocenosti i sada tamo nalaze. U načelstvu BIA.

Ako vam je i ova “trećina istine” malo, vi mi se slobodno obratite i za ostatak. Stojim vam na raspolaganju. Ali i pored toga što me hvalite, za “revidiranje” ćete da se “ubrišete”, što bi rekli predstavnici ruralnog dela “nebeskog naroda” ili “malo morgen”, što bi rekao jedan vaš poznati klijent.

A što se advokata tiče, oni mi pored dokazanog cinizma (koji i vi priznajete), priložene elokventnosti i minimuma pravnog znanja, nisu potrebni barem ne protiv takvih “tužilaca”, da ne kažem “tužibaba” kakvi ste vi!

Vita jela zelen bor, čekam brzi odgovor.

Goran Petrović