Arhiva

Revolucionarni darmar

Petar Popović | 20. septembar 2023 | 01:00

U zemljama bivšeg SSSR-a u modi su tzv. demokratske ili plišane revolucije – prevrati mirnim sredstvima, izvedeni pritiskom na ulicama čije su žrtve predsednici, obično optuživani za korupciju, nepotizam i birokratski otpor “promenama”. Strada, u stvari, poslednja generacija s poreklom u sovjetskim kadrovima.

U Gruziji, “promene” su odnele Ševardnadzea. Zamenio ga je Mihail Sakašvili, mladi advokat zanet nezavisnošću Gruzije prema Rusiji. U Ukrajini je presečena vlast utemeljena nekadašnjim izborom Kučme, i na talasu raspoloženja sličnom onom u Gruziji, na vrh se uspeo Viktor Juščenko, “reformator”. A nedavno, u Kirgiziji, s položaja predsednika zemlje skliznuo je Askar Akajev, prvi kojeg valjak “demokratije” pristiže čak u dalekoj centralnoj Aziji.

Događaji u Kirgiziji su bez mekote evropskog “pliša”. Opozicija je skup rogova u vreći – sabranih u savez nekoliko vođa, uglavnom bivših predstavnika osporenih vlasti, zainteresovanih za neočekivanu mogućnost osvajanja najviše funkcije.

Akajev nema naspram sebe homogenu, dovoljno autoritativnu i dovoljno popularnu opoziciju. Ima socijalne, verske i druge nezadovoljnike. Niti pak Kirgizija ima svog Juščenka. Ima nekolicinu ljudi od položaja, željnih obnove svoje vlasti. Svojevrsna slika uticaja i moći predsednikovih protivnika mogao bi biti i broj poslaničkih mesta, osvojenih na nedavnim opravdano osporenim izborima za parlament – dva, od 75 raspoloživih!

To jesu bili režirani izbori. Među kandidatima za poslanike obreli su se ne samo kćerka i sin Akajeva, Bermet i Ajdar, već i dve njegove svastike. Međutim, ima li baš toliko gustog sita, ili možda ni Kirgizi ne razlikuju šta je vlast a šta tzv. opozicija?

Ne želeći da naredi intervenciju snaga bezbednosti, predsednik Akajev je prešao u Kazahstan i otputovao u Moskvu. Nije podneo ostavku. On tvrdi da je u zemlji izveden državni udar. Sile u susedstvu, Kina i Rusija, nisu ni pozdravile ni osudile preokret. Pribojavaju se “širenja zaraze” ekstremizma i destabilizovanja cele centralne Azije.

Ambasador SAD u Biškeku čestitao je novim vlastima pobedu. Prikladno doktrini Vašingtona o širenju oaza slobode i demokratije. Međutim, jedan od stručnjaka za područje upozorava: “Oprezno s onim što priželjkuješ!” Nastoji da kaže kako se ne zna šta sve u destabilizovanoj Kirgiziji tek sada može proizići.