Arhiva

Svanuće Nove zore

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Svanuće Nove zore

Navršava se godinu dana od izlaženja časopisa Nova zora, sledbenika čuvene mostarske Zore, koju su krajem 19. i početkom 20. veka uređivali velikani srpske književnosti Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Svetozar Ćorović i Atanasije Šola.

Glavni i odgovorni urednik današnje Nove zore je poznati pisac iz Hercegovine Radoslav Bratić.

U uvodnom tekstu najnovijeg dvobroja Bratić piše da se, zahvaljujući velikom broju prenumeranata iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Kanade, Amerike, Nemačke, Francuske, Engleske, Rusije i još nekih zemalja, tiraž časopisa za proteklih godinu dana utrostručio.

- Ovo je jedino i najznačajnije književno glasilo u Hercegovini; pod uredništvom Šantića i Dučića, oko njega su se okupili najznačajniji srpski pisci toga doba, kao i autori iz Evrope i sveta. Zato se i mi danas trudimo da se što više ugledamo na jedno takvo glasilo, za koje mislim da ga je teško dostići – kaže Bratić.

Sledeći taj “recept”, i za današnji časopis pišu mnogi poznati autori. Među njima i čuveni Peter Handke, koji je za najnoviji broj časopisa ustupio svoju novu dramu Podzemni bluz.

Na promociji ovog časopisa, u beogradskom Kolarcu, Matija Bećković je rekao: “Pozdravljajući Novu zoru sa ‘zdravo svanuli’, možemo reći da je njenim pokretačima i urednicima danas u domaćim nemogućim prilikama ipak lakše nego onima od pre više od sto godina. Pre svega zato što Nova zora ima pred sobom svetionik slavne mostarske Zore koja je sinula u navečerje najslavnijih dana moderne srpske istorije. Daće Bog da tako bude i sada.”

A Momo Kapor veli: “Zora je došla da nam vrati izgubljeno pamćenje, tihi smisao za lepotu, a pre svega da nam povrati čednost čitanja i izleči nas od blaziranosti zatrpane čudima Gutenbergove galaksije.”