Arhiva

Zlato pod “Bože pravde”

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00
Zlato pod “Bože pravde”

Srbija se konačno “dočepala” svoje prve sportske medalje u svojstvu države. Još i zlatne! Činili su to Srbi i ranije, pod zastavom Kraljevine Jugoslavije, zatim FNRJ i SFRJ, pa pod imenom SRJ i najzad zajednice Srbija i Crna Gora. Ali, nikada samostalno, sa sopstvenom himnom. Aleksandar Karakašević, stonoteniser iz Srbije, na 26. evropskom šampionatu u Arhusu (Danska) sa Litvankom Ritom Garkauskaite – Budijene u igri mešovitih parova postao šampion. Kako nalažu pravila evropske stonoteniske federacije (ETTU), prvo je intonirana himna Litvanije, države gospođe Budijene, a potom je Aleksandar Karakašević slušao himnu “Bože pravde”.

Aleksandar Karakašević i litvanska stonoteniserka Rita Garkauskaite stari su poznanici još sa šampionata Evrope pre pet godina kada su u nemačkom gradu Bremenu prvi put zajedno osvojili zlatnu medalju u miksu kao i dve godine kasnije u Zagrebu, srebrnu. U Bremenu je A. Karakašević na pobedničkom postolju primio zlatnu medalju uz himnu “Hej, Sloveni”.

- Godi mi što sam srpskom sportu doneo prvu medalju i to zlatnu, mada moram da priznam da sam jugonostalgičar. Navikao sam na himnu “Hej, Sloveni”. Međutim, to odavno nije naša himna, izjavio je Aleksandar Karakašević, igrač nemačkog “Pliderhauzena”.

Za sportsku istoriju, ma kakva u budućnosti ona bila, ostaće zabeleženo da je stonoteniser Aleksandar Karakašević (rođen 9. decembra 1975) osvojio prvu medalju za Srbiju u svim sportovima na najvećim takmičenjima.

Zašto je Aleksandar Karakašević na dodeli medalja u gradu Arhusu, država Danska, slušao intoniranje himne “Bože pravde”? Tačno je da se srpska himna samostalno ne nalazi u “radnom opisu” još uvek važećih akata i propisa zajednice Srbija i Crna Gora. Ali, tačno je i da se bratska republika sa okolnih brda i planina i sinjega mora Crna Gora pre godinu dana, bez referenduma, odlučila za sopstvenu pingpong igru. Marta meseca prošle godine Crnogorci su krupnim koracima krenuli u osvajanje sportskog sveta. Zahtevali su prijem u Svetsku stonotenisku federaciju (ITTF) na kongresu u gradu Doha, u državi Katar. I primljeni su. Onako odoka. Postali su ravnopravan član i stali uz bok pingpong gromadi Kini. Nisu učestvovali na ovogodišnjem šampionatu Evrope, jer kako tvrde, nije im bila nužda! Prilike za učešće tek će biti. Naravno, kada stvore junačku reprezentaciju. Možda i sa kojim Kinezom u timu. Samo u Danskoj bilo je više Kineza u pojedinim reprezentacijama nego samih Evropljana zajedno. Dubl Karakašević – Garkauskaite u finalnom meču porazio je austrijsko-beloruski par: Čen Veksing (Kinez) – Viktorija Pavlovič.

Ostaće još zabeleženo da je na evropskom šampionatu u Danskoj u ukupnom bilansu osvojenih medalja, među šesnaest državnih reprezentacija, Srbija zauzela visoko peto mesto!