Arhiva

Rava kurva

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Od gospodina Ćirilova sam očekivao da nam kao vrsni poznavalac enciklopedija malo više osvetli taj, na prvi pogled jasan, a u stvari veoma diskutabilan pojam. Naime, gospodin Ćirilov kada ističe činjenicu da su Arapi semiti, kao i Jevreji, ne postavlja logično pitanje zašto se netrpeljivost prema njima, koja je prisutna u jednom broju zapadnih zemalja, ne naziva antisemitizmom, kao što se to čini kada su u pitanju Jevreji. Nije li pojam antisemitizam, upotrebljen kako se to obično čini – selektivno, primer kako se legalizuje šovinizam. Na ovaj način se semiti dele na semite višeg i semite nižeg reda, pri čemu su, naravno, Jevreji svrstani u ovu prvu grupu. Ono što se naziva antisemitizmom je, u stvari, antijevrejstvo. Antisemitizma je doduše bilo, u pravom smislu te reči, u Španiji za vreme Ferdinanda i Izabele. Proterani su najpre Jevreji, a zatim i Mavri. Gospodin Ćirilov, u želji da prikrije prave i proverene mrzitelje Jevreja, pominje Rusiju “zaboravljajući” da su progoni Jevreja bili deo politike država zapadne Evrope. Iz Engleske su proterani 1290. godine, iz Francuske 1306, iz Flandrije 1370...

Antisemitizam je dosledno i zvanično sprovodila Katolička crkva. Na četvrtom saboru u Lateranu (1215. god.) donesena je odluka da Jevreji i Saraceni moraju biti obeleženi posebnom vrstom odeće da bi se razlikovali od drugih ljudi. Ovo obeležavanje se u praksi najčešće sprovodilo tako što je na vidno mesto na odeći prišivan krug od žute tkanine.

Komentarišući antijevrejske natpise koji su se pojavili u Beogradu, gospodin Ćirilov pominje mlade izvršioce i njihove starije inspiratore koji sebe smatraju višim bićima jer slede “krvničku teoriju krvave prakse nacizma”. Dakle, traže se inspiratori. Čudi me da gospoda koja brinu o mentalnom i moralnom stanju naroda srpskog nisu u stanju da prepoznaju i javno žigošu te naše odrode. Ja znam ko je inspirator: to je RAVA KURVA. Pomenuta gospođa je biblijska ličnost (knjiga Isusa Navina, gl. 2 i gl. 6). Wen duh je nadahnuo mnoge naše javne delatnike koji zagađuju duhovni prostor i na taj način stvaraju povoljnu atmosferu za ispoljavanje raznih gluposti sličnih onoj sa ispisivanjem antijevrejskih parola.

Mrdović Budimir,

Aranđelovac