Arhiva

Tisa/Tamiš

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Voleo bih da, kad ova kolumna bude objavljena, reči Tisa i Tamiš više ne budu aktuelne. A to bi značilo da su pronađena tela iz autobusa palog u Tisu kod Žablja i da se banatska reka Tamiš povukla, da srednji Banat nije više vodoplavan, već je suv i da je počela izgradnja tih stotinak domaćinskih kuća koje je nabujala reka bujicom uništila.

Možda će se Tamiš smiriti, neće više rasti, ali ostaviće tužne tragove. Kuće će biti izglednije, ali neće više biti onog rublja koje su seljanke vezle, fotografija koje su čuvali sa svadbi i sahrana, molitvenika iz kojih se bar tri generacije žena molilo za zdravlje i sreću ukućana. A tela potopljenih, nadajmo se, biće pronađena. Reke čuvaju svoja drevna imena stara vekovima, mnogo češće nego sela i gradovi. Iz prostog razloga što reke nisu čovekova tvorevina. Ime koje su doseljenici čuli, dolazeći sa dalekog severa, čuvali su makar u pogrešnom izgovoru. Staništa svaka generacija skoro ili ponovo stvara ili prekraja po zahtevima novog vremena. A reka teče dugo i niko i ne sluti koliko je stara.

I zaista, naučnici tvrde da smo imena reka Tisa i Tamiš nasledili od starosedelaca. Ime Tisa od Dačana, a Mađari, koji su zatekli na Balkanu Slovene u 9. veku, preuzeli su isti naziv. Tamiš je u mađarskoj varijanti Temeš dao ime rumunskom gradu Temišvaru. Zvao se 1212. Themes, a 1266. Tymes.

U novijoj mađarskoj istoriji poznata su dva političara sa prezimenom Tisa, Kalman i Ištvan, otac i sin. Obojica su bili predsednici konzervativnih vlada, jedan krajem 19. veka, a drugi dva puta početkom 20. veka. Imali su negativan odnos prema pravima slovenskog življa u Austrougarskoj. Wihova prezimena se pišu kao i reka Tisa na mađarskom – Tisza, tako da je ova plemićka porodica najverovatnije dobila ime po reci koja delom protiče kroz Mađarsku.

Tisa (Taxu baccata) takođe je i vrsta listopadnog drveta. Naziv biljke je sveslovenskog, a to znači i praslovenskog porekla, i nema nikakvu etimološku vezu sa imenom reke Tise.

Tisa mi je u detinjstvu bila najlepša kad je “cvetala”, kad su vodili ljubav insekti zvani vodeni cvetovi i umirali iste večeri. Danas Tisa guta ljude. Ta Tisa nije Tisa mog detinjstva.