Arhiva

Osnivač HDZ-a na listi srpske stranke

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Josip Boljkovac, jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice i prvi ministar policije osamostaljene Hrvatske, dospeo je na listu Samostalne demokratske srpske stranke za karlovačku županiju na predstojećim lokalnim izborima u Hrvatskoj.

Boljkovac, nekadašnji partizan i jedan od prvih disidenata iz partije Franje Tuđmana, nedavno je izjavio: „Srbi i Srbijanci bili su nam politički prijatelji i suradnici 1938, 1939, 1941. i 1942. godine. Srbi su nosili najveći teret rata u Narodnooslobodilačkoj borbi tijekom 1941. i 1942. godine, a Hrvati su u velikom broju bili na istočnom frontu u Bosni. Hrvata je bilo među rukovodiocima ustanka, ali su vojnici uglavnom bili Srbi.” Josip Boljkovac otišao je i dalje, pa je rekao da Srbima treba vratiti status konstitutivnog naroda u Hrvatskoj koji su izgubili donošenjem novog, „božićnog Ustava”, 1991. godine.

Dr Vojislav Stanimirović, predsednik SDSS-a, rekao je NIN-u da je ponuđenu kandidaturu Boljkovac “sa zadovoljstvom prihvatio”. Stanimirović ističe i da je Josip Boljkovac, pred kosturnicom ustaških žrtava u mestu Veljun, sam potvrdio da je za vreme njegovog ministarskog mandata u policiji današnje Republike Hrvatske radilo čak 65 odsto Srba koji su svoj posao obavljali profesionalno i bili lojalni zakonima države u kojoj su živeli i radili. Kad se u zemlju 1991. godine vratila desničarska, nacionalistička emigracija, svi ovi ljudi bili su šikanirani i dobili su otkaze. Lider SDSS-a (uz dr Milorada Pupovca) napominje i da je Boljkovac “prvi hrvatski političar iz stranke koja je ovde zavladala devedesete godine koji je o ovim činjenicama i javno progovorio”.

Potvrđujući da je prihvatio kandidaturu na listi SDSS-a, Josip Boljkovac je za NIN rekao:

“Naravno da sam prihvatio kandidaturu, bez obzira na to što je reč o stranci s nacionalnim predznakom. Ovdje (okolina Karlovca) sam proveo čitav svoj radni vijek. Svi smo ovdje radili zajedno, bez obzira na nacionalnost. Znam da ima glasnih kritika na moju kandidaturu na listi SDSS-a u karlovačkoj županiji, ali svatko ima pravo na svoje mišljenje i na svoj stav, pa tako i oni koji se sa mnom ne slažu.”