Arhiva

Zlatno pero za prljavu Harijetu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dobitnica književne nagrade Zlatno pero koju dodeljuje list Bazar za najbolju prozu žene-autora u protekloj, u ovom slučaju 2004. godini, jeste Mirjana Đurđević (49) koja za sebe kaže da je u prethodnom životu bila građevinski inženjer, magistar sistemologije, i logističar, a zamalo doktor za oblast planiranja komunalne infrastrukture. Vezu sa prethodnim životom održava kao profesor u Višoj građevinskoj školi.

Nagrađeni roman Deda Rankove riblje teorije je njena peta knjiga, i treća iz serije šatro-krimi romana u kojima je glavna junakinja prljava inspektorka Harijeta. Radnja se događa posle Harijetinog dolaska iz emigracije i neposredno nakon što je u Srbiji fijuknula sablja u kojoj je ubijen njen bivši ljubavnik Bogdan Banduka Banda, visoki službenik Državne bezbednosti.

Duhovita, lucidna, autorka nagrađenog romana za NIN iznosi životni moto kojeg se drži od 2000. godine:

- Iz “političkog puberteta” izašla sam svečano 5. oktobra 2000. Tada sam sebi rekla: dobro, dobila si šta si htela, a sad dosta. Gospoda koja su došla na vlast sada neka rade šta god hoće, ti imaš 43 godine, nema više gledanja televizije, ni čitanja novina, ma nikakvog više loženja nema. Ne znam kako sam zamišljala tu “mirnu starost”, svakako nisam planirala da pišem pesme i vezem goblene. Činjenica je da se onog o negledanju televizije i nečitanju novina držim, ali ipak ništa ne može da me mimoiđe. Pre nekoliko godina, recimo, umalo nisam preskočila leš nekog krimosa trčeći za autobusom. I još se pitam zašto na stanici nigde nikog nema, a ljudi zalegli. Eto, pisanje humorističkih trilera smeštenih u našu stvarnost postalo je način da tu stvarnost svarim bez ovog budalastog jesmo li za ovo šetali.