Arhiva

Ramsfeldov spisak

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Američki ministar odbrane Donald Ramsfeld uspeo je od Kongresa da izbori milijarde dolara za rat u Iraku, ali na nečemu drugom mora da štedi: na redu su vojne baze. Po Ramsfeldovom planu, u sledećih 20 godina treba uštedeti 50 milijardi dolara postepenim zatvaranjem 33 od 318 velikih vojnih baza, 150 malih i značajnim smanjivanjem njih 29.

U “pogođenim” oblastima pojavila se prava panika, a kongresmeni, uplašeni od gneva glasača, našli su se u nebranom grožđu. Gradovi navikli na prihode od hiljada vojnika, njihovih porodica i civila koji su ih opsluživali tvrde da će biti pogođeni ekonomskim problemima snage cunamija. Ušteda će pogoditi praktično svaku državu u SAD.

Političari se takmiče u katastrofičnim vizijama. Republikanska senatorka Olimpija Snou nazvala je Ramsfeldovu preporuku “strateškom greškom impozantnih razmera”. Biće, naime, zatvorena i “njena”, najstarija američka vojna baza u Mejnu. Posao će izgubiti 3 000 ljudi.

Ne radi se o prvoj akciji sličnog tipa. Prethodni talasi 1988, 1991, 1993. i 1995. godine “srušili” su 97 velikih vojnih “stacionara”, ali se nikada nije radilo o ovako širokoj akciji. Razloga je mnogo: na jugu i zapadu SAD jeftinije je zemljište i lepše je vreme, pa se i vojna doktrina ove zemlje premešta od Atlantika ka Pacifiku.

Kao žrtve pašće i neke od istorijski čuvenih baza, kao, na primer, Fort Monroe u državi Viryinija, a slavni Fort Knox u Kentakiju izgubiće tenkovsku jedinicu i muzej istorije oklopnih bitaka.

Uz političare, u Vašingtonu su već počele da deluju i lobističke grupe iz pojedinih država, u nastojanju da se predlog iz Pentagona odbije. Trenutno je na stolu predsednika, koji ima vremena do 23. septembra da na njega stavi potpis, a zatim će doći do glasanja u Kongresu.