Arhiva

Etnonacionalizam iz prikrajka

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dušan Kecmanović, poznati srpski psihijatar i antropolog, izdao je nedavno novu knjigu neobičnog naslova „Da li smo sišli s uma ili dokaži da si Srbin. O etnonacionalizmu i nama”. U knjizi su, na preko pet stotina stranica, izloženi rezultati autorovog višegodišnjeg proučavanja socijalno-psiholoških aspekata etnonacionalizma. Pored teorijske analize ovog pojma, knjiga sadrži i rezultate empirijskih istraživanja pojedinih oblika etnonacionalističkog delovanja.

Tvrdeći da je etnonacionalizam živ i zdrav u svakoj od država stvorenih nakon raspada druge Jugoslavije, Dušan Kecmanović za NIN kaže:

„Etnonacionalistički stavovi i vjerovanja se u obliku epidemije održavaju evo već skoro dvadeset godina u regionu zapadnog Balkana. Istina, prestalo se ratovati, a ništa tako dobro ne podstiče etnonacionalističke strasti kao etnonacionalizmom nadahnuti ratovi”. Kecmanović dodaje da su se poslednjih godina u nekim sredinama do sad dominantni oblici ispoljavanja etnonacionalizma promenili. Ranije je, kaže autor, bio u integralnom obliku, podjednako vidljiv u stavovima političkog rukovodstva svih etnonacionalnih zajednica kao i u pogledima pojedinaca, dok se danas najviše uočava kod pripadnika i predstavnika stranaka na desnom kraju političkog spektra, i kod onih duboko nezadovoljnih najsvežijim geopolitičkim promenama. „Ranije je etnonacionalizam bio javan i preglasan. Danas se kod jednog broja ljudi pomjerio u privatnu sferu, rekao bih da se pritajio. Čeka prvu priliku da stvari konačno stavi na pravo mjesto.”