Arhiva

Državnički moral?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Svi smo svedoci strašnih i monstruoznih video-snimaka likvidacije civila u Bosni, koje nijedan civilizovan čovek ne može da shvati i razume. Da je to zločin jasno je svakoj mislećoj osobi. Ali zašto se sve odvija ovako stihijski, po scenariju svršenog čina, u kome smo mi uvek zatečeni, pasivni posmatrači, čekajući deus ex machina da reši našu tragediju, očigledno nerešivu za “političku elitu” na vlasti i oko vlasti.

Običan pojedinac ima prava na svoj moralni stav prema ovakvim događajima. Međutim, ono što je moralno ne mora da bude i etički ispravno. To naši političari, a pogotovo državnici, treba da spoznaju. A šta je etički ispravno?

Većina autora se slaže da je etika grana filozofije koja ima za cilj procenu ljudskih akcija, ili ponašanja, u odnosu na to da li su ispravne ili pogrešne, a koja je bazirana na moralnim principima. Moralni principi, s druge strane, standardi su ličnog ponašanja, ili, što je mnogo važnije za državnike, kao sklop određenih moralnih obaveza i dužnosti koje to društvo zahteva od njenih pojedinaca, posebno političara i državnika. Dakle, etički je ispravno ono što se u etičkom procesu analize i argumentacije pokaže kao najispravnije za to društvo, a ne lični i moralni čin pojedinaca o tome da li je nešto pravo ili krivo.

Da li je odnos srpskih političara balansiran sa interesom većine pojedinaca i države Srbije?

Nije. Svetska zajednica je mnogo uložila u razbijanje bivše Jugoslavije. Srbija će, očigledno, biti prikazana u svetlu kolektivne krivice, a proces u Hagu je upravo dizajniran u te svrhe. Ovaj incident je samo deo scenarija. Ne radi se o svetskoj zaveri, ali se radi o svetskoj globalizaciji koju Srbija nije shvatila. Naivno verovanje u princip pojedinačne krivice je više nego teški politički amaterizam.

Od naših državnika se ne traži laž i obmana javnosti, ali se traži ispravna etička argumentacija, ne argumenti u “shotgun stdžle” koji dezintegrišu celinu i samu istinu. Istinu ne treba poistovećivati sa moralnim ponašanjem pojedinaca. Društvo traži mudrost, a to je etičnost za većinu njenih članova, a često i za opstanak jedne nacije.

Dr Predrag Urošević,

član Instituta za etiku New SW,Melburn, Australija