Arhiva

Đoko Stojičić nagrađen u Italiji

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Đoko Stojičić nagrađen u Italiji

Naš poznati pesnik i antologičar Đoko Stojičić, sa ciklusom od pet pesama, u prevodu na italijanski jezik , u konkurenciji pesama na slobodne teme, osvojio je specijalnu nagradu na Sedmom bijenalnom međunarodnom konkursu za poeziju, prozu i umetnost “Iskia – ostrvo snova – Oskar italijanske kulture” za 2004-2005. godinu. Nagradu dodeljuje Univerzalna akademija “Đozue Karduči”, u saradnji sa Savezom umetnika i kulturnih poslenika Italije, Kulturnim centrom Megaris i Akademijom muza.

Stojičić je do sada objavio 15 knjiga poezije, tri putopisa, dve knjige proze, sedam knjiga eseja, članaka, intervjua i studija, dve antologije, dve monodrame i šest knjiga izbora poezije. Poezija mu je prevedena na 20 stranih jezika. Zastupljen je u 40 antologija i zbornika poezije na srpskom i u 11 antologija na stranim jezicima.

“Sada je moderno isticati šta bi sve mogla biti naša značka (“brend”). Pre svega naša vrhunska umetnost: književnost, pozorište, film, muzika. Ni u jednoj od ovih oblasti nismo slabiji od drugih naroda a u mnogo čemu smo bolji. Za takav nastup u svetu potrebna je pomoć države. Vidim neophodnost osnivanja Agencije Srbija za plasman naše umetnosti u svetu. Mnogi narodi takvu instituciju odavno imaju” – kaže Đoko Stojičić.