Arhiva

Uništili su mi ćerku

Gorislav Papić | 20. septembar 2023 | 01:00

Pre tri godine Dokići su bili u centru pažnje svetske javnosti. Tadašnja svetska teniska zvezda Jelena Dokić, onda četvrta igračica na svetu, na nagovor oca odlučila je da ne nastupa za Australiju već za Jugoslaviju, kako smo se tada još zvali a celokupna porodica preselila se u Beograd. Dokići su ovde bučno dočekani. Ambicije, kako Jelene u tenisu tako oca Damira u biznisu, bile su velike da bi se ubrzo sve okrenulo. Ne zna se da li je Jelena danas dalje od porodice ili od svetskog vrha i sve češće se pominje da će porodica

Dokić definitivno da napusti Srbiju i da se vrati u Australiju

- Zovu, nude sve i svašta, samo da se vratimo. NJima bi to bio odličan marketinški potez, da nas prikažu kao nekoga ko se prevario i ko se sad kaje. Da se ispostavi da je svuda van Australije, a pogotovo u Srbiji koju su oni toliko pljuvali, lošije. I zato ne verujem da ću se vratiti. Jer, treba biti čovek, ja sam o njima govorio sve najgore, što je i istina i ne želim sada da sve to progutam i vratim se. To bi bila sramota.

Šta ste očekivali kad ste dolazili u Srbiju i šta se od toga ispunilo?

- Sasvim druga očekivanja sam imao. Hteo sam prvo da ostanem u tenisu, da izgradim ekskluzivne teniske terene kod hotela Jugoslavija, da napravim nešto zaista veliko. A oni su mi nudili Petlovo brdo. Ne može se tako nešto praviti na takvom mestu. Potrebno je da budu blizu dobri hoteli, restorani, strane kompanije. Kad mi je to preselo, kad sam shvatio da uludo gubim vreme, otišao sam iz Beograda na Frušku goru da pravim rakiju i sad mi i ovde prave probleme.

Zbog čega? Kome smeta Damir Dokić?

- Pretpostavljam zato što sam, čim sam ovde došao, podržao Šešelja i Srpsku radikalnu stranku. I sad mi se to obija o glavu jer ovde ništa ne možete da uradite ako niste član partije na vlasti ili ako ne podmićujete ljude. Pozivaju, kao, da se uloži novac u ovu zemlju a kad dođeš da uložiš – ne možeš. Svuda zid, hiljadu birokratskih problema. Za nas Srbe, a strane kompanije prolaze. NJima moraju dati sve što traže a ti Dokiću obijaj pragove uzalud.

Je li vama neko direktno tražio novac?

- Nije direktno ali očigledno je da to treba da bi se završio neki posao. Ja proizvodim rakiju, tvrdim da nema bolje a ne mogu da je plasiram gotovo nigde van Vojvodine. Kako to? Ili, ovde u mestu. Savetuje mi predsednik opštine da izgradim benzinsku pumpu, nigde nema pumpe na čitavoj južnoj strani Fruške gore. Krenem da gradim, odaberem lokaciju koja je i urbanističkim planom određena da bude baš to i odjednom dođe vojska i sve stopira. Kao, po zakonu 1 470 metara od objekata posebne namene ne sme da bude nijedan civilni objekat. A ima fabrika tu, trećina sela, kad bi se to poštovalo, morala bi da se izmesti, ali d`aba. Ja ne mogu. Tužio sam ih sudu a oni su odgovorili da ne priznaju taj sud. I šta da radim? Da nekom ponudim novac? Izgleda, to čekaju?

Izjavili ste i da vas sumnjiče da skrivate haške begunce Karaddžića i Mladića?

- Vidim vozila zatamnjenih stakala, dolaze ovde noću, osmatraju, špijuniraju. Wima bih poručio da izađu iz auta, da uđu u dvorište. Kupio sam pušku marke “hekler”, istu kao ona iz koje je ubijen Đinđić, pa ako vole nek' izvole. Izgleda da su sad, kako se bliži godišnjica Srebrenice, i portire po Beogradu poslali da traže Mladića. Pa meni dolaze ljudi, koje tek uzgred poznajem, kao prijateljski u posetu. I to povedu po dvojicu, trojicu kao prijatelja a ja vidim da su policajci. Čim to ukapiram, odmah povedem priču kako bi valjalo skupiti neke ljude da kidnapujemo Jelenu iz Zagreba a njih odmah obliva znoj. Ali d`aba im, Mladića i Karad`ića nikad neće uhvatiti.

Jelena je sada dobila vajld kard za kvalifikacije “Vimbldona”. Ima li šanse da se ona vrati u vrh svetskog tenisa?

- Mislim da više ne. NJoj su Hrvati isprali mozak, uništili su je kao sportistu a sad hoće da je unište i kao čoveka. Toliko ih mrzim, svašta sam govorio protiv njih u nadi da će je proterati ali ništa. Oni čak neće ni da objave da je ona tamo a ja znam da jeste. Ali, takvi su oni, podmukli.

Srbija je konačno dobila dve odlične mlade teniserke. Šta mislite o Ani Ivanović i Jeleni Janković i, po vašem mišljenju, mogu li one i do samog svetskog vrha?

- Ne poznajem ih dobro, tako da ne mogu mnogo da kažem ali mislim da će biti stopirane. Vidi se da su talentovane, da dobro igraju ali one mogu da uzmu jedino novac od turnira, ne verujem da će im dozvoliti da naprave neki veliki sponzorski ugovor. I čim nekom zasmetaju, saseći će ih žrebom. Tako to ide. Jer, sve se namešta, postoji jak jevrejski lobi koji ima svoje firme kao što je, recimo, Oktagon i one određuju sve. Velike sponzorske ugovore može dobiti samo onaj ko je njima blizak. Pa, mislite da je slučajno sada ovoliko Ruskinja u samom vrhu?

Je l' se danas kajete zbog nečega? Da li biste nešto promenili kada bi se mogli vratiti u prošlost?

- Možda je trebalo da ostavim da Jelena igra pod australijskom zastavom, ali da ne igra federejšn kup za njih. Jer, to bi njih ubijalo a imali bi neku obavezu da je štite. Ovde u Srbiji nikoga nije bilo briga. A što se tiče mojih izjava, sve što sam rekao, bio sam u pravu. Sve! Možda sam nekad mogao i prećutati ili reći drugačije ali ja sam takav. Ludi Srbin, kako su me zvali.