Arhiva

Demanti “Politika” a.d.

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Demanti “Politika” a.d.

Objavili ste tabloidni tekst s visprenim naslovom Radmile Stanković i kolumnu Bogdana Tirnanića, “Nemačka čizma”, valjda kao najavu novog srpsko-švapskog rata.

Što na velika zvona već drugi put u pola godine (“Zlatan rudnik na tenderu”, NIN 13. januara) naširoko raspravljate o odnosima na relaciji Borba – Novosti – WAZ i Hombah, pri čemu je sada autor nekadašnja dugogodišnja novinarka Novosti, to je vaše, ali što usput iznosite i ponavljate nekoliko “podataka” i o Politici a.d. koja u NIN-u ima deset odsto akcija i od čije vas direkcije deli pedesetak metara, a ne pada vam na pamet da to proverite, to je, bogami, i naše... Kad se neke tvrdnje u NIN-u pojave prvi put, moguće je reći da je omaška, kad se javljaju svakih šest meseci, mora se videti šta iza toga stoji.

U tekstu od 13. januara naveli ste da je WAZ kupio Politiku, koja je imala (valjda prilikom kupovine) 100 miliona maraka gubitaka i da je postao vlasnik 50 odsto Politike. Na moje pismo koje ste objavili i u kojem sam tražio da nam se pokaže bilo koji dokument kojim to NIN dokazuje, nikada niste odgovorili.

Sada to isto ponavljate. Radmila Stanković navodi da “u ovom trenutku WAZ poseduje 50 odsto Politike”, a WAZ ne poseduje ni nula odsto Politike a.d. Autorka navodi: “Zanimljiv je podatak da je Vlada Srbije tek nedavno utvrdila da je ona većinski vlasnik i akcija u Politici a.d. i sva je prilika da se u svetlu te činjenice mogu očekivati i njeni potezi spram ove medijske kuće”... Nudio sam gospođi Stanković strukturu kapitala Politike a.d. iz koje se vidi da Republika Srbija ima 2,37 odsto udela, ali da zajedno sa drugim javnim preduzećima, PIO i akcijskim fondom, može imati paket akcija. Može, a ne mora. Nije ni kurira poslala da pređe ovih pedesetak metara i da ga preuzme.

Taj javni dokument imaju sve prethodne vlade Srbije. Ne verujem da je ova vlada, u kojoj ima vrlo sposobnih ekonomista, to “tek nedavno utvrdila” kad je te podatke iznosio još dr Šešelj, znatno pre pada Miloševića... Gospođa Stanković ne navodi da li će potezi “u svetlu te činjenice” biti svetli ili mračni, ali zato nešto kasnije navodi i notornu ekonomsku glupost da distributivni sistem “Politici donosi 75 odsto prihoda”, iako svi zaposleni u našoj kompaniji znaju da je već godinama prodajna služba u značajnim gubicima.

Kolega Tirnanić u svojoj kolumni (po mom laičkom tumačenju, na srpskom znači:”Prizovi se pameti”) navodi “da sadašnje rukovodstvo negira čaršijsku priču o načinima privatizacije te najstarije medijske kuće na Balkanu”, što nije tačno. Tirnanić je bio komentator u Politici a.d. a ja daleko od moje novinarske profesije kad je načinjen koncept privatizacije ove novinske kuće (1996. godine) koji je još važeći i nalazi se u važećem Statutu Politike a.d. A njegov navod da je WAZ bez tendera postao naš suvlasnik pripisujem njegovom sjajnom poznavanju politike, prava, ekonomije, istorije, biohemije i veslanja na mesečevim menama...

Mirko Đekić,
novinar i ekonomista,generalni direktor Politike ad