Arhiva

Sinjor Serbo, dokumenta!

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Gospodine kvestore, da li je uistinu bio potreban toliki broj policajaca?

- Stop, stop, nemojte molim vas preuveličavati, ništa se nije dogodilo. Nije bilo upotrebe sile, nije bilo spektakularnog happšenja niti je otkriven neki veliki kriminalac.

Ali ipak ste u pomoć pozvali policiju iz Padove?

– Padovanska policija ima brojniji i dobro uvežban “Leteći odred”.

A grupacija koju ste kontrolisali im je dobro poznata jer u njenoj nadležnosti je i Vićenca,

gde Srba ima jednako ili čak više nego u Trstu.

- Molim vas, u pitanju je bila kontrola određenog broja stranaca radi otkrivanja uzroka i počinilaca pucnjave u kojoj je ranjeno dvoje srpskih građana.

Dakle, ipak se radi o Srbima?

- Srbi su tu i kao oštećena, ugrožena strana, a ne samo kao sumnjivi kriminalci. Politike ovde nema! U pitanju su bezbednosni razlozi zbog kojih i postojimo.

Ovo su reči šefa tršćanske policije Domenika Macilija, koji je u utorak, 14. juna, izdao naređenje da se blokira jedna četvrt grada oko Trga Garibaldi i da se detaljno izvrše kontrole svih građana koji su se u tom trenutku zatekli u okruženju policije. Blokada i kontrola trajali su od 18,00 do 21,00 čas, a kroz policijski kombi, improvizovanu kancelariju koja je imala potpuni pristup policijskoj kartoteci i koja je bila opskrbljena najsavremenijim elektronskim uređajima za otkrivanje falsifikovanih dokumenata, prošlo je oko 150 osoba, uglavnom stranaca, odnosno (80 odsto) Srba. Od kontrolisanih, deset osoba je bilo privedeno u policijsku komandu na detaljniju kontrolu. Petoro njih nisu imali regularne dozvole boravka u Italiji i najverovatnije su već proterani ili će biti proterani u zemlje iz kojih dolaze.

Ova policijska racija bi u svakom drugom italijanskom gradu prošla gotovo nezapaženo, jer su takve iznenadne policijske kontrole u ovoj zemlji svakodnevna pojava, ali u inače mirnom i najmanje incidentnom italijanskom gradu, Trstu, ovo je izazvalo ogromno zanimanje, pre svega medija i građana, pa onda i političara. Dve njene karakteristike su posebno zanimljive: spektakularnost i izbor populacije prema kojoj je bila usmerena – Srbi.

Brzina i odlučnost sa kojom su policajci izveli blokadu Trga Garibaldi ličila je na one iz američkih televizijskih serija po ulicama Los Anđelesa i Čikaga – šest od 14 policijskih automobila nosilo je oznake “Letećeg odreda” iz Padove, što je Tršćanima kibicerima, nenaviklim na ovakve spektakle, još više razbudilo znatiželju.

Zašto se, u stvari, kvestor Macili odlučio da blokira Garibaldijev trg, odnosno, četvrt grada koju u Trstu nazivaju Srpskim kvartirom? Sedam dana ranije ovde se dogodila jedna, isto tako spektakularna, pucnjava u kojoj je ranjeno dvoje Srba, 43-godišnji Jovan Sredojević i 33-godišnja Milena Gavrilović. Dok su se vozili automobilom, još uvek nepoznati atentator ispalio je šest metaka iz pištolja kalibra 7,65 milimetara, teško ranivši njega, a lakše nju. Policija misli da je u pitanju obračun kriminalaca, ali, kako niko nije bio u stanju da identifikuje atentatore, odlučila se za raciju.

Jovan Sredojević je Srbin iz lozničkog, a ne iz požarevačkog kraja, odakle je većina srpskih imigranata u Trstu. Zvanični policijski podaci govore o brojci od 6 000 uredno prijavljenih radnika i članova njihovih porodica iz Srbije, a nezvanični barataju sa čak 15 000 duša.

“Nisu problem ljudi iz Topolovnika, sela pored Požarevca koje se gotovo celo preselilo u Italiju”, kaže paroh srpske crkve u Trstu, protojerej Raško Radović. “Čak kada neko vreme i nemaju uredne papire, oni su svi poznati policiji. Problem je sa unesrećenim ljudima iz ostalih delova bivše države koji su ranije bežali od rata, a sada od bede. Oni su najčešće u Italiji bez dozvola boravka, a to znači i bez mogućnosti da se legalno zaposle pa, da bi preživeli, uglavnom rade na crno, a ponekad se neki upetljaju i u druge zakonom zabranjene rabote.”

Zbog pljački, prostitucije, šverca oružja i ljudi, dilovanja droge i sličnog, raste broj Srba u tršćanskom zatvoru Koroneo. Po svemu sudeći, u tršćanskom krimi miljeu naši državljani preuzeli su barjak. Uostalom, tako opsežne i temeljite policijske akcije, kao sredinom juna, ne preduzimaju se zbog obračuna sitnih kriminalaca...

Prošle subote, 25. juna, policiji je stigla i svojevrsna depeša upozorenja. Noću, oko 1,30, u centru Trsta, ispred blindiranih ulaznih vrata u zgradu u kojoj stanuje jedan policijski funkcioner, eksplodirala je ručna bomba M75, jugoslovenske proizvodnje. Niko nije ranjen, a učinjena je samo manja materijalna šteta, što je verovatno i bio cilj. Policija, naravno, ne zna ni ko ju je ni s kakvim motivom bacio, ali je veoma logično da je neko iz pomenutog krimi miljea želeo da upozori policajce da ne čačkaju previše.

Đoko Malinić