Arhiva

G8 & Live 8

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Ovih dana desila su se dva događaja. Najpre prošle subote Lajv 8 (Live 8). Juče je počeo i trajaće još danas i sutra sastanak Grupe 8 (G8) u grofoviji Pertšir u Škotskoj. Reč je o godišnjem samitu osam industrijski razvijenih zemalja: Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Grupa 7 osnovana je 22. septembra 1985. godine, a preimenovana je u G8 na samitu održanom maja 1998. godine kad im se pridružila Rusija. Izvorni članovi grupe su zadržali pravo da se sastanu i bez Rusije kada tako odluče.

Lajv 8 je “samit” velikih svetskih pop pevača koji su se sastali prošlog vikenda u osam velikih gradova sveta (plus u Johanesburgu), u Tokiju, Parizu, Londonu, Berlinu, Rimu, Moskvi, Filadelfiji i Torontu da bi preko Grupe 8 bogatima sugerisali da afričkim zemljama oproste 22 milijarde dolara duga.

Inicijator je bio proslavljeni irski pank pevač Bob Galdof, poznat po svojim humanističkim inicijativama. Tokom subote, 2. jula, okupilo se u svetskih devet gradova oko milion mladih koji su time izrazili solidarnost sa Bobovom idejom. Veliki pevači pevali su za Afriku, a ulaz na velike trgove bio je, naravno, besplatan. Učestvovali su Bjork, Madona, ser Pol Makartni, Elton Yon, Sting, Brajan Adams, Robi Vilijams, Djuran Djuran, Pink Flojd, Koldplej, REM, U2 i drugi.

Prenos uživo je gledalo oko 5,5 milijardi Zemaljaca. Zbog toga što je prenos bio uživo, planetarni spektakl se zvao Live 8. Reč live, kad je pridev ili prilog, izgovara se lajv i u televizijskoj terminologiji znači živ prenos, to jest kad se jedan događaj direktno snima i emituje u isto vreme kad se i odigrava. Isti pridev se upotrebljava za neispaljene metke, bombe i granate, za električnu žicu u kojoj je živa struja ili živi jogurt pun bakterija za proizvodnju jogurta od slatkog mleka. Engleski glagol to live, iako se isto piše kao i pridev, izgovara se liv, a ne lajv.

Koncerti “Muzikom protiv siromaštva” (Live 8) održani su u osam velikih gradova zemalja koje su članice G8.

Dakle, bio je to megdan humanitaraca Live 8 versus bogatih G8!