Arhiva

Najmlađi u vrhu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Najmlađi u vrhu

Otvaranjem prvog “Mekdonalds” restorana u Beogradu 1988. godine, na Slaviji, ova vodeća svetska korporacija za proizvodnju i prodaju brze hrane počela je sa osvajanjem srpskog tržišta, a 17 godina kasnije naš zemljak Branislav Knežević(40) dospeo je u top 20 menayera ove moćne kompanije. Nedavno je imenovan za predsednika “Mekdonaldsovog” zapadnoevropskog regiona i glavnog izvršnog direktora “Mekdonaldsa” u Nemačkoj.

- I ovo je došlo neočekivano, ali posebno je značajno što sam sada jedan od najmlađih u tom užem rukovodstvu, čak 14 godina mlađi od najmlađeg u toj vodećoj grupi menayera. Moj fokus je bio konkretno rad sa ljudima, nagrađujem ih, podstičem, motivišem i to je moralo da pokaže dobre rezultate. Nikada se nisam trudio da budem mikromenayer, a u biznisu je najznačajnije kako privući klijente, pogotovo kada je reč o biznisu sa hranom, kaže Knežević za NIN.

Naš sagovornik tvrdi da u ovom poslu nije bitno samo otvoriti restoran, već da u to ulazi i kompletna organizacija infrastrukture, fabrike za hranu koje će snabdevati te restorane, distribucije.

- Što se tiče Srbije, mi ne možemo da se pokrenemo bez proizvodnje i nemamo te neophodne unutrašnje rezerve i kapital, koji bi na kraju sve to pokrenuo. Za našu zemlju je neophodan brzi ulazak stranog kapitala koji bi sve to pokrenuo. Promene koje su se dogodile u poslednjih pet godina nagovestile su da je sve krenulo nabolje, ali ja kao Srbin kažem da to ide veoma sporo – kaže Knežević uz konstataciju da je do sada “Mekdonalds” u Srbiju uložio samo 20 miliona dolara i otvorio 12 restorana, deset puta manje od prvobitno planiranog.