Arhiva

Ratne laži i ostalo

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Nemački novinar i politički analitičar Jirgen Elzeser objavio je, najpre na maternjem jeziku, knjigu Ratni zločini. Smrtonosne laži savezne vlade i njihove žrtve u kosovskom sukobu, koja je za kratko vreme doživela četiri izdanja u Nemačkoj. Potom su priređena i njena licencna izdanja za Italiju, Francusku i Grčku. A na njoj je zasnovano i drugo, dopunjeno izdanje knjige Ratne laži – od kosovskog sukoba do procesa Miloševiću, koje se nedavno pojavilo u Srbiji i Crnoj Gori, pod okriljem nikšićkog “Jasena”.

- Za pisanje ovakve knjige kod mene postoji čisto nemački interes – kaže za NIN Jirgen Elzeser, posle promocije ovog svog dela u Beogradu. – Ja sam jedan kritički novinar, koji od kraja osamdesetih, odnosno od početka devedesetih godina prati sve više vidljivu tendenciju militarizacije nemačke spoljne politike. Ona je do izražaja došla na Balkanu, i samo zbog toga ja se bavim Balkanom. Da je ta militarizacija došla do izražaja, recimo, u Africi, ja bih sada bio tamo, a ne ovde!

Elzeser kaže da se i danas nedovoljno zna, kako u Nemačkoj, tako i u svetu, šta, kako i zašto se sve dešavalo proteklih godina u bivšoj Jugoslaviji.

- Ne zna se, jer je postojala potpuna manipulacija medijima. A i dalje ima otpora da se razotkriju ratne laži. U Nemačkoj se svega desetak novinara trudilo da sazna istinu, i ja ih sve poznajem, lično.