Arhiva

Lekoviti Gorki smeh

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Lekoviti Gorki smeh

Đorđe Dimitrijević, prevodilac i nekadašnji urednik novosadskog Dnevnika, pa Novosti i NIN-a, objavio je hrestomatiju “Gorki smeh”, lični “izbor uzornih mesta od raznih pisaca”, svetskih majstora humora i satire. “Gorki smeh”, inače prvu knjigu u biblioteci Mala antologija izdavača Politika AD, čine 36 pisaca iz 15 zemalja sveta sa 44 priče, koje prema Dimitrijevićevom izboru, najbolje reprezentuju svoj žanr.

- Savremenim poslovnim rečnikom govoreći, ja sam u ovom slučaju samo menayer, posrednik izmeću pisaca i čitalaca u SCG kojima sam svojim prevodima učinio priče dostupnim, kaže Dimitrijević.

- Sada stvar prepuštam izdavačkoj tehnologiji. Ako uspe da knjigu doturi do većih mesta u Srbiji i Crnoj Gori, onda mislim da će ona mnogima zameniti tako retke festivale humora i satire, koji bi u našem slučaju mogli da deluju i lekovito. Otuda i naslov “Gorki smeh”, jer se zna da su mnogi lekovi gorki, ali zbog toga nisu manje lekoviti, kaže Dimitrijević u čiju hrestomatiju su osim klasika i modernih pisaca satire ušli i oni koji će na našim prostorima tek posle “Gorkog smeha” postati poznati.