Arhiva

Pogrešne zvanice

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Niko se nije odazvao na poziv umetnika Mirka Petrovića da dobrotvornom aukcijom slika u galeriji Nenj moment pomogne ljudima sa invaliditetom i deci sa posebnim potrebama. Pozvani su bili predstavnici iz Karić Fondacije, Skupštine grada, Narodne kancelarije predsednika Srbije, Poštanske i Nacionalne štedionice, Komercijalne, Vojvođanske, Cepter, Delta i Jubanke, osiguranja SIM i Delta, Evro pokreta i ambasada SAD, Italije, Japana, Kanade, Holandije, Meksika, Nemačke i Austrije. Slike, crteži i kolaži, delo Dušana Vukojevića Marsa, Zorana Ostojića i Petrovića, ostale su u rukama organizatora aukcije, Udruženja „Pomoć za život”. Ovo udruženje, čiji je Petrović osnivač i predsednik, već ima akcije – Dajmo krv, spasimo živote i Naše parče neba – akciju razvijanja svesti o pomoći invalidima.

- Na aukciju je došao samo čovek iz Nacionalne štedionice, koji je pogledao slike, kazao da to nije ono što je on mislio i otišao. Qudi su skeptični, jer ne znaju kuda ide novac koji daju, ali naše delatnosti su registrovane na državnom nivou. U ovom vremenu ima najviše onih koji misle da svako treba da radi za sebe, a ja znam kako je biti invalid i nisam se lako disponirao u želji da pomognem. Pokušao sam da se uputim pomažući deci sa posebnim potrebama pri Crvenom krstu. Bože moj, za sve postoji drugi, treći, peti put. Neću odustati, kaže Petrović, i sam paralizovan posle saobraćajne nesreće 2003. godine.

Nenj moment je ponudio Udruženju da aukciju ponove na jesen i poznatim zvanicama daju još jednu priliku da shvate značaj svog malog koraka u životima najslabijih.