Arhiva

U slavu gradnje

Milorad H. Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00

Četrdeset i četiri godine trajanja jedne novinske rubrike – “Arhitektura u svetu i kod nas” – može da bude povod i čuđenju i divljenju. Čuđenje bi moglo da se izrazi pitanjem: kako je moguće da jedan autor u skoro pola stoleća svake druge subote, uvek iznova, nalazi zanimljiv tematski materijal, a divljenje izaziva to što taj materijal nikada nije predstavljan rutinski nego je uvek maštovito uobličavan u prave male eseje. Tome treba dodati okolnost da je osnovna delatnost autora ove rubrike, jednog od naših najvećih graditelja – arhitekte Mihajla Mitrovića, projektovanje, pa je tim vrednija isticanja njegova izuzetna hroničarska angažovanost.

Zamišljena kao kratak ilustrovani prikaz najzanimljivijih aktuelnih događaja u svetskoj arhitekturi, rubrika je kasnije usmerila svoj okular i na domaću scenu, što je podiglo njenu privlačnost za širi krug Politikinih čitalaca. Vremenom je Mitrovićeva rubrika narasla do obima antologije sa više od hiljadu predstavljenih dela stranih i naših graditelja. Posebnu vrednost ovim prikazima daje podatak da su brojni tekstovi koncipirani na licu mesta, ispred samih građevina, ponekad i u društvu njihovih autora.

Arh. Mitrović je istinski zaljubljenik u umetnost oblikovanja životnog prostora i on svoj entuzijazam sugestivno prenosi na čitaoce. Čini on to spisateljskom veštinom uz upotrebu samosvojnog jezika, često lirski intoniranog i obeleženog obiljem metafora i nesvakidašnjim slikovitim opisima. U rubrici nema zamornih tehničkih podataka, već je u prvom planu isticanje estetskih vrednosti sagledanih na fonu urbanog ili društvenog konteksta. Kontekst je i polje na koje Mitrović usmerava svoje retke kritičke primedbe. Sa svoje strane mi bismo stavili primedbu ponekad prejakoj autorovoj spisateljskoj ponesenosti koja ga povremeno povuče u neumereno veličanje što za posledicu ima smanjenje kriterijumskog raspona i zanemarivanje razlika između remek-dela i solidnih ostvarenja.

U Galeriji Politike predstavljen je autorov izbor od oko 100 objavljenih prikaza na uvećanim kopijama štampanih originala. Izložba, koja starije čitaoce podseća na nekad (naravno i sada) rado čitane stranice, a mladima daje podsticaj da u atraktivnoj Mitrovićevoj interpretaciji prate arhitektonska zbivanja, zaslužuje sve pohvale. NJenom postavkom Politika se primereno odužila svom vernom saradniku, a treba pomenuti i da su u priređivanju izložbe svojim donacijama pomogli A.D. NEIMAR B – Beograd, KUĆA STIL – Beograd i MN – Loznica. Prati je prikladan, lepo oblikovan katalog sa fotografijama ili crtežima 44 građevine po izboru arh. Mitrovića.