Arhiva

Rita

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Teško je pretpostaviti da će posle nepunih mesec dana, posle Katrin, opet postati aktuelno jedno žensko ime, koje će se ponavljati iz minuta u minut po svim elektronskim medijima. To se dogodilo jer je prošle nedelje ponovo jedan uragan pustošio gradove na obalama Meksičkog zaliva.

Stručnjaci smatraju da su sve učestaliji uragani posledica zagrevanja Zemljine atmosfere njenim neprestanim zagađivanjem. Naučnici zvone na uzbunu da se što pre nešto preduzme da ne bi došlo do još većih katastrofa.

Odnedavno meteorolozi daju muško pa žensko ime uraganima koji se pojave na zemaljskoj kugli iz svog registra imena. U međuvremenu je jedno muško ime potrošeno na neki nespektakularni uragan, te je ponovo na red došlo žensko ime – Rita. Ukoliko je uragan jak, ime se briše iz registra, što je sad slučaj sa imenom Rita.

Rita je ime od milja za Margaretu. Margarito na starogrčkom ili Margarita na latinskom znači biserna; dakle Biserka. Ime Margarita ima bezbroj derivata u raznim evropskim jezicima, kao što su Greta, Grethen, Magi, Mary, Margot, Mej, Meta, Peg, Pegi i pomenuta Rita.

Rita je italijansko i špansko ime kojim su Španci i Italijani tepali Margaritama.

Među poznatim ličnostima sa njenim imenom je holivudska zvezda Rita Hejvort, koja je zapravo rođena kao Margarita Karmen Kansino (1918–1987), britanska glumica Rita Tašingam i pop pevačica Rita Kuliy.

Najpoznatija Rita u dalekoj prošlosti je sveta Rita od Kaše, rođena u selu Rakaporna istočno od Spoleta. Bila je udata za surovog muža. Kad joj je muža i njena dva sina neko ubio, povukla se u avgustinski manastir u varošici Kaši. Posle smrti njenog muža, Bog joj je uzeo oba sina k sebi da bi ih spasao od osvete. Kad je umrla u bašti je procvetala ruža usred januara. Proglašena je sveticom 1900. godine. Zaštitnica je žena u nesrećnim brakovima.

NJeno nesrećno znamenje vezuje se za oko četiri miliona nesrećnika koji su bili evakuisani iz dve južne savezne države SAD. To je najveća evakuacija ikada preduzeta u tako kratkom roku. Kao kad bi se u jednom danu evakuisale dve Slovenije.

A Afrodita, koja je imala atribut Margarito, “Biserna”, bila je zaštitnica mornara. Ime Rita, izvedeno iz atributa helenske boginje ovih dana nije bilo znamenje zaštitnice, već prirode-osvetnice čiju snagu čovečanstvo počinje da nipodaštava.