Arhiva

Skupština nema podršku

Marijana Milosavljević | 20. septembar 2023 | 01:00

Dragan Šutanovac, član Predsedništva i narodni poslanik DS-a

Demokrate tvrde da je svaki dan koji poslanici Liste za Sandžak – DŽudžević i Omeragić provode u parlamentu – nelegitiman.

To zna i vladajuća koalicija. Voleo bih da se Koštunica lično oglasi o tom pitanju kao pravnik i legalista, kaže za NIN Šutanovac.

Mnogi misle da preterujete što dižete toliku buku zbog dva mandata prisećajući se kako ste svojevremeno oduzeli 45 mandata DSS-u?

- Podsetiću vas da je poslednja skupština u stvari otvorena sa dva poslanika koji pripadaju DS-u – bilo je 127 poslanika. Nama je pre ove poslednje otimačine nedavno oduzet još jedan mandat a to je mandat gospodina Đokovića koji je u našu stranku prešao iz DSS-a. U 2002. godini, kada su sa liste DOS-a isključeni poslanici DSS-a, to je bilo po zakonu. Posle je reagovao Ustavni sud i oni su vraćeni u parlament. 'Ajmo sad da povučemo drugu paralelu – kada će reagovati Vrhovni sud po žalbi Đokovića koja je predata još 4. decembra prošle godine i zašto sud još ne reaguje u vezi s pitanjem ova dva naša mandata? Ja apsolutno imam razumevanje kada se povlači paralela u slučaju oduzimanja mandata. Ali, hajde da napravimo paralelu kad se vraćaju mandati. Zbog čega se sad ne vraćaju naši mandati?

Zašto ipak niste prvo sačekali odluku suda?

- Što se Đokovićevog slučaja tiče, mi tu odluku čekamo već deset meseci. I Savet Evrope je u međuvremenu zaključio da je sud pod pritiskom izvršne vlasti. Sigurni smo da će on dobiti natrag svoj mandat ali verovatno 2007. godine neposredno pred izbore. Đoković će tako naplatiti sva svoja potraživanja od Republike Srbije ali to tada više neće biti politički relevantno.

Ne čini li vam se da ste naročito principijelni ako se prisetimo da je Boris Tadić pozivao Srbe sa Kosova da izađu na izbore i uđu u Skupštinu da bi kroz institucije sistema pokušali da poprave svoj po život opasan položaj.

- Činjenica je da je Boris Tadić pozvao Srbe da učestvuju na izborima ali je tada bilo jasno stavljeno do znanja koji su uslovi da bi naši poslanici participirali u Skupštini Kosova. Nažalost, ti uslovi nisu ispoštovani i naši poslanici ne učestvuju u radu. Slična stvar se trenutno dešava u parlamentu Srbije gde se flagrantno krše zakon i Ustav.

Mnogima se čini da nije realna mogućnost da ćete preko konferencija za novinare uspeti da srušite vladu.

- Mnogo je važnije pitanje kako će se Srbija izvući iz krize u kojoj se nalazi. Tu je rekordna inflacija, spoljnotrgovinski deficit od 5,5 milijardi dolara, stalni porast kriminala, povećanje nezaposlenosti. Ne mislim da građane tišti problem da li poslanici učestvuju u parlamentu ili ne. Parlament je zbog mnogobrojnih nepravilnosti danas institucija sa najmanjom podrškom građana.

Zašto ste propustili priliku da sa radikalima i uz malu pomoć prijatelja iz drugih stranaka, možda Stojkovića ostavite bez fotelje?

- Radikali ne bi glasali protiv Stojkovića ukoliko bi doprineli da on padne sa vlasti. Oni fingiraju opoziciju, oni nikada nisu bili spremni da podrže obaranje vlade. Inače, ne bi nam bilo nelagodno da sa njima rušimo vladu. Vrhunski interes našeg društva je da ova vlada ode. Svima bi trebalo da je postalo jasno da je SRS stranka koja podržava vladu.

S kim biste sastavili vladu, da li je to SPO kao što se naslućuje?

- Veliko je pitanje da li bi ijedna stranka koja je u vlasti mogla da pređe cenzus. Ova vlada u zbiru beleži rejting od 17 odsto podrške što je niže nego što je samo DSS imala na izborima 2003. godine. Nadam se da ćemo imati dovoljan broj mandata da sa manjinama obrazujemo samostalnu vladu.

Kako na vašu odluku reaguju međunarodni faktori? Očekuje se da će vas možda pritiskati da promenite odluku?

- Ne samo da nema pritisaka, mi imamo podršku za ovakvu našu odluku.

Čini se da ste brzo prešli preko zaključaka Političkog saveta vaše stranke koji nije podržao vaš izlazak iz parlamenta?

- Oni su drugačije sagledali momenat u kojem se nalazimo. Ali, vi znate da tu sede i oni uglednici koji nisu članovi stranke. Mi smo jedina stranka gde se vodi javna debata i čije su sednice GO otvorene za javnost. Drugačija mišljenja se podrazumevaju i to nas čini jačima u poređenju sa svim drugim strankama.

Ali članovi Saveta su izjavili da im nije jasna strategija borbe posle izlaska iz parlamenta. Šta mislite, kako to tek nije jasno građanstvu?

- Vi znate da je učestvovanje na parlamentarnim sednicama manji deo posla narodnih poslanika. Naši poslanici će i dalje dolaziti u Skupštinu Srbije. Osim toga, zadatak im je da redovno obilaze region iz koga dolaze. Pravićemo konvoje narodnih poslanika koji će objašnjavati građanima šta se zapravo događa u parlamentu. Silazimo među narod.

Posle svega, da li vidite mogućnost za pomirenje i vaš povratak u parlament?

- Naravno, ako nam se dva mandata vrate i ako Vrhovni sud donese pravednu odluku vezano za slučaj poslanika Đokovića. Tek onda će se stvoriti uslovi da parlament regularno radi. Međutim, od tog momenta vlada više neće imati većinu i to će praktično značiti nove izbore.