Arhiva

Najveći u Sloveniji s ambicijama u Srbiji

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Slovenačka grupa Merkur, najveći tamošnji trgovac tehničkim proizvodima otvara prvi trgovački centar u Srbiji, te će u Beogradu na prostoru od 10 000 kvadratnih metara ponuditi potrošačima više od 30 000 artikala iz programa Sve za kuću i Uradi sam. Ova kompanija sa svojim preduzećem Merkur International Beograd poslednjih je godina jedan od vodećih distributera proizvoda crne metalurgije u SCG, a pre raspada Jugoslavije, više od 30 godina bila je poznata kao veleprodajni trgovac metalurških i tehničkih proizvoda. Direktor Merkur International d.o.o. Beograd Zoran Cvijović kaže za NIN da je interesovanje slovenačkih kompanija za srpsko tržište prirodno, jer su na njemu od ranije poznate.

- Merkur je u Sloveniji dostigao tačku razvoja koja se graniči sa monopolom. U toj situaciji država počinje da destimuliše kompaniju, pa je traženje novog tržišta neophodno za njen dalji razvoj. Logično je da to širenje bude usmereno ka od ranije poznatim, bivšim jugoslovenskim tržištima. Takođe, poslovne veze od pre deset godina i dalje postoje i aktivne su, kaže Cvijović.

Ovdašnja firma prošle je godine u oblasti crne metalurgije ostvarila promet od 14 miliona evra, a izvoz je pokrivao uvoz sa 50-60 odsto. Da li dolazak slovenačkih kompanija u Srbiju znači samo potrebu da se slovenačka roba proda?

- U odabiru asortimana rukovodićemo se pre svega kvalitetom i samostalni smo u izboru proizvoda. Istovremeno, intenzivno ćemo razvijati saradnju sa domaćim proizvođačima i dobavljačima i njihove proizvode uključićemo u prodajni program Merkurovog lanca tržnih centara, ne samo u Srbiji. Znači, ne prodajemo samo slovenačku robu, već ćemo našim kupcima ponuditi najkvalitetniju robu od najboljih dobavljača. Merkur ni po veličini ni svojim asortimanom i ponudom posebnih usluga na ovdašnjem tržištu praktično nema konkurenciju. To je prvi centar koji će kupcima ponuditi na primer besplatni prevoz robe, savete, nacrte i planove i još mnogo toga što ga čini najsavremenijim trgovačkim centrom sa specifičnom ponudom kakva je u Evropi odavno poznata, ali kod nas je apsolutni novitet.

Šta Srbija dobija ovakvim ulaganjima?

- Investicija u ovaj trgovački centar je 10 miliona evra, a za sledeću godinu je planirano ulaganje od 20 miliona evra, i to prvenstveno za širenje maloprodajnih objekata i otvaranje centra crne metalurgije u Beogradu. Konkretno, u trgovačkom centru Merkur u Beogradu zaposliće se u startu 70 radnika, a u narednih nekoliko godina Merkur planira otvaranje niza sličnih centara u većim gradovima Srbije. U Sloveniji ova kompanija ima 29 odsto tržišnog učešća u maloprodaji, a 39 odsto u veleprodaji, a na tržištima zemalja jugoistočne Evrope planira da u narednim godinama zauzme 10 odsto tržišnog udela. Merkurovu mrežu već čine 34 centra u Sloveniji i osam u Hrvatskoj. Kompanija ima velike ambicije kada je u pitanju srpsko tržište, kao i tržišta zemalja bivše Jugoslavije, kaže Cvijović.