Arhiva

Kada srdžba nadvlada razum

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Kada srdžba nadvlada razum

Jedan od naših satiričara napisao je da postoje dva načina etiketiranja: “Pljuneš na etiketu i zalepiš je na čoveka”, ili: “Pljuneš na čoveka i zalepiš mu etiketu”.

Ostrašćeni Jovan Pejin, kako se predstavio, potpredsednik beogradskog odbora Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić” podstaknut autorskim tekstom predsednika Skupštine AP Vojvodine Bojana Kostreša, datim “NIN-u” (br. 2861), koristi zlonamerniji metod (pljuneš na čoveka i zalepiš mu etiketu).

Mora se priznati da gospodin Jovan Pejin nije autor metoda polemike koji je primenio. U tom pogledu već više od pola stoleća svako zalaganje za autonomiju Vojvodine, pa čak i za ekonomsku i fiskalnu autonomiju, koje su najmanje sporne, karakteriše se šupljim frazama kojima se služi gospodin Jovan Pejin i proglašava za napad na srpsko nacionalno biće, državu Srbiju, srpske nacionalne interese i slično. Neke nauke u tumačenju takvog rezonovanja prepoznaju i specifičnu nacionalnu paranoju.

Međutim, gospodin Jovan Pejin pri tome juriša još i dalje u besmislicama pa gospodinu Bojanu Kostrešu pripisuje da zalaganjem za autonomiju Vojvodine podstiče građanske sukobe “Srba protiv Srba sa elementima multietničnosti”. Ni u tome gospodin Jovan Pejin nije originalan.

Naime, Slobodan Milošević je svoju suludu politiku i započeo nacionalnom mitologijom i pozivom Srba na nacionalnu homogenizaciju, populističkim metodama demagogije. Suluda politika Slobodana Miloševića tokom skoro 15 godina njegovog sultanizma rezultirala je drastičnim osiromašenjem srpskog naroda i drastičnim bogaćenjem Slobodana Miloševića i njegove kamarile (“opljačkali su nas mangupi potekli iz srpskog naroda” – rekli bi na to komunisti).

Prema tome, metodi kojima se koristi gospodin Jovan Pejin su potrošeni. Posle kataklizme u kojoj se danas nalazi srpski narod i država Srbija validnost će imati samo ona i onakva politika koja ostvaruje rezultate (“pokoljenja djela sude – što je čije daju svjema”).

Samo dominacija nacionalne strasti nad razumom može izjednačiti zalaganje gospodina Bojana Kostreša sa politikom Kominterne, Hortijevih i Pavelićevih nacista, kako to čini gospodin Jovan Pejin (kakvu su to prinudnu autonomiju Vojvodine stvorili Hitler, Horti i Pavelićeve ustaše? Da li time što su Vojvodinu raskomadali i podelili između svojih fašističkih država?).

Zalaganje gospodina Bojana Kostreša za širu autonomiju Vojvodine a osobito fiskalnu autonomiju i ekonomsku decentralizaciju danas podržava većina građana Vojvodine a u tome i većina Srba u Vojvodini. Tu činjenicu ne mogu da shvate oni građani koji su poreklom iz Vojvodine, ali danas žive izvan Vojvodine pa se i najviše protive bilo kakvoj autonomiji Vojvodine. Da li je u pitanju njihova mimikrija, ili je u pitanju janičarski sindrom, predmet je za dalje proučavanje od strane nekih naučnih disciplina.

Raša Nedeljkov,

Kikinda