Arhiva

Napad iz Čilea

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Akcija NIN-a i RTS-a za izbor najznamenitijeg Srbina/Srpkinje očito budi strasti koje daleko prevazilaze okvire opredeljivanja koje treba da rangira – bez pretenzija da bude do kraja objektivno – velikane koji su obeležili istoriju naše zemlje. Između nedelje i ponedeljka tako je izvršen hakerski napad na sajt RTS-a i drastično su promenjeni rezultati glasanja. Svetom Savi je neovlašćenim upadom na Internet stranicu za glasanje, dakle mimo svih pravila akcije, “pridodato” preko 46 000 glasova, Nikolaju Velimiroviću preko 18 000... Utvrđeno je da je diverzija izvršena sa tri kompjutera iz Čilea, čija je IP adresa otkrivena. Organizatori akcije odlučili su da se ponište svi glasovi dati sa ovih adresa i da se rezultat vašeg izjašnjavanja vrati na stanje pre hakerskog upada.

Pred vama je i dalje naš predlog ličnosti za koje možete glasati (kao i broj glasova koje su do sada dobili). Možete, naravno, predložiti i ličnosti koje nisu na početnoj listi. Do 23. novembra, kada je zaključen ovaj broj NIN-a, stiglo je 9 687 vaših glasova.

U prvoj fazi akcije izbor najznamenitijeg Srbina biće medijski pokriven, pored NIN-a, i emisijom RTS-a “Avalski toranj” subotom uveče.

NIN će redovno objavljivati i Forum NIN-a, anketu među našim uglednim javnim ličnostima o tome koga oni vide kao najznamenitijeg Srbina (u obliku rang-liste sa tri imena).