Arhiva

Tajni dogovori za tajne službe

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Članovi grčke vlade pamtiće proteklu sedmicu kao moru – prvo je obelodanjen slučaj kidnapovanja i zadržavanja 28 pakistanskih imigranata, saslušavanih letos “negde u Grčkoj”, onda su mediji otvorili pitanje tajnih letova CIA i sadržaja sporazuma u okviru borbe protiv terorizma, da bi potom bili objavljeni novi detalji o aktivnostima stranih agenata na domaćem terenu. Postavljeno je pitanje – da li vlasti znaju šta se dešava na teritoriji njihove zemlje?

Počelo je tako što se atinski advokat Frangiskos Ragusis obratio parlamentu zahtevom da ispita okolnosti zbog kojih je “zamrznut” proces javne istrage, pokrenute još u septembru, povodom slučaja kidnapovanja i nezakonitog zadržavanja i saslušavanja grupe od sedam pakistanskih imigranata, sa privremenim radnim boravkom u Grčkoj, koje on zastupa. Advokat je takođe tražio od poslanika i da se ispitaju uslovi pod kojima se kidnapovanje dogodilo. Četvorica Pakistanaca održali su konferenciju za novinare i izneli detalje slučaja sa, kako će se ispostaviti, elementima klasičnog trilera. Wihov nestanak prijavio je policiji poslodavac, Grk, kada su izostali s posla.

Kidnapovani su 15. jula kasno uveče. “Držali smo otvorena vrata, zbog vrućine. Ušli su neki ljudi i rekli da će nas saslušati. Stavili su nam kapuljače na glave i ukrcali u minibus. Vozili smo se nekoliko sati, van Atine. Mesto je bilo čisto i kreveti udobni, to nije bila policijska stanica. Svaki put kada su ulazili, naređivali su nam da gledamo u pod. Oni koji su naređivali, govorili su engleski. Svega nekoliko njih je govorilo grčki. Držali su nas nekoliko dana i vratili u Atinu. Rekli su nam da nikome ništa ne govorimo.”

U tom skrovištu, kako su rekli Pakistanci, bilo je još njihovih sunarodnika. Ukupno 28 njih, iz raznih delova Grčke.

Sva pitanja koja su im postavljana odnosila su se na njihove eventualne kontakte sa Pakistancima u Londonu. Pitali su ih da li tamo imaju rođake ili prijatelje, a ako imaju, zanimalo ih je da li su s njima razgovarali pre eksplozija u Londonu (koje su se dogodile nešto ranije, 7. jula). I zahtevali su te telefonske brojeve. Četvoricu pomenutih Pakistanaca, kako su posvedočili, dovezli su dva dana kasnije rano ujutru u njihov kraj i pustili ih s povezom na očima. Kažu da su ih samo ispitivali, da nije bilo fizičkog maltretiranja, a da je glavni čovek u istrazi bio crnac koji je govorio engleski.

U Grčkoj je izbio skandal. Parlament je zatražio od vlade informaciju o aktivnostima stranih obaveštajnih službi na teritoriji Grčke. Štampu je zanimalo ko je odgovoran, a prvi “prozvani” bio je ministar javnog reda Jorgos Vulgarakis. Na pitanje zašto stoji istraga koju je javni tužilac naložio krajem septembra, koju je trebalo da sprovede atinska policija, ministar je odgovorio da je “nalog (o istrazi) tek stigao”. Vulgarakis je i narednih dana demantovao događaj, a za tvrdnje imigranata je rekao da su “ili provokacija ili farsa”. Vladin predstavnik je izjavio da grčke vlasti nemaju nikakve veze sa slučajem kidnapovanih imigranata.

Advokat Ragusis je izjavio da je uveren da su njegove klijente ispitivali pripadnici britanske tajne službe. Reagovanje britanske strane je odmah usledilo – preneta je izjava ministra inostranih poslova DŽeka Stroa u Londonu da “britanski agenti nisu umešani u ovaj slučaj” i da je cela storija – “glupost”.

Kako “Elefterotipija” navodi, prenoseći procenu poverljivih izvora u Ministarstvu javnog reda, “nemoguće je da grčka policija zna šta strane tajne službe ovde rade”. Isti izvor navodi da je grčka policija sprovela neslužbenu istragu sledeći navode iz izjava Pakistanaca, ali da se ništa nije saznalo. “Glavni osumnjičeni mogu biti sve velike privatne kompanije koje se bave obezbeđivanjem”, dodaje taj izvor.

Paralelno sa ovim slučajem, grčka štampa navodi da je jedan “tajni let” aviona CIA registrovan sredinom jula prošle godine na atinskom aerodromu i da je tim avionom navodno dopremljen “ešelon” sistem za praćenje i prisluškivanje.

Da li je posle svega ovoga doveden u pitanje suverenitet zemlje i da li vlada zna šta se radi na teritoriji njene zemlje? Analitičari tvrde da vlasti to dobro znaju. “Svi kontakti (između stranih tajnih službi i domaćih vlasti) jesu usmeni, nema protokola i potpisa”, navodi se u komentaru dnevnika “Vima” i dodaje da su na tlu Grčke aktivni agenti američke, britanske, izraelske i ruske tajne službe. I nedeljnik “Tema” piše da su dogovori o pomoći Amerikancima u borbi protiv islamističkog terorizma u formi nepisanog sporazuma. List kaže da postoji tajni dogovor grčke vlade i CIA za izručivanje osumnjičenih.

Navodi se i da postoji sličan dogovor Atine sa Londonom i da je on usaglašen posle atentata na britanskog diplomatu Stiva Sondersa u Atini 2002 (odgovornost preuzeo “17. novembar”). Dnevnik tvrdi da je Ministarstvo za javni red odlično obavešteno o svim kretanjima pripadnika britanske tajne službe u Grčkoj. Navode se i konkretne akcije stranih službi u Grčkoj – kidnapovanje Bruna Bregea 1996, bliskog Karlosovog saradnika, zatim sudski proces dvojici Palestinaca u junu ove godine, kada je optužene na sudu ispitivao američki agent, kao i akciju zaplene veće količine eksploziva od bivšeg iračkog konzula u Atini, koju su vodili Amerikanci, u vreme izbijanja rata u Iraku.

Mirjana Nikić-Hatzara