Arhiva

2006

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Dve hiljade šesta (2006), brojka godine koja sledi, nekako je prijatna, dva simpatična parna broja. Kao školske ocene, dvojka i šestica jesu minimalne, tek da prođeš, pa ipak u svim ostalim slučajevima ispunjavaju nas nekom okruglinom, zaobljenošću, optimizmom.

Dvojka je puna optimizma. Rođenje dvojki roditelje uvek ispunjava srećom.

Dok izraz “nemoj da sediš između dve stolice” blago opominje neoprezne u doslovnom i prenesenom značenju reči.

Dvopartijski sistem u političkom životu zemlje nekako je lagodniji nego onaj višepartijski. Frontovi su jednostavniji, a biračima lakše da se odluče.

Za dva je vezan i pridev dvostruk, dupli. Postoji duplo golo, poznato u dominama, i dvostruki standardi, nama dobro poznat politički metod u svetskim razmerama.

Broj šest poznat je iz božjih zapovesti. Četvrta nalaže: “Šest dana radi, a sedmi dan posveti Gospodu Bogu tvojemu”.

Godina 2006. biće godina značajnih jubileja: 150 godina od rođenja Nikole Tesle, što će obeležiti ceo svet, uz malo natezanje da li je Tesla naš, jer je rođen u porodici srpskog sveštenika, ili je hrvatski, jer je u doba Austrougarske rođen na teritoriji današnje Hrvatske, a u stvari je najviše američki jer je tamo ostvario svoje najveće naučne pronalaske. Godine 2006. pada i dvestogodišnjica smrti Henrika Ibsena, velikog norveškog dramatičara.

Pre sto godina (1906) desili su se u svetu i neki značajni događaji: norveški istraživač locirao je Severni magnetni pol Zemlje, a Finska je prva evropska zemlja koja je ženama dala pravo glasa.

Pre četiristo godina (1606) Šekspir je napisao svoju tragediju “Magbet”, Ben Yonson “Volpona”, a El Greko je naslikao “Gozbu u Simonovoj kući”.

Pre pola milenijuma (1506) u 55. godini života umro je u potpunoj bedi u Valjadolidu (Španija) đenovski moreplovac Kristifor Kolumbo, koji je 1492. godine otkrio Ameriku (Bahame, Portoriko, Jamajku, a na kontinentu jedino ušće reke Orinoke, danas u Venecueli).

Pre dve hiljade godina (6. godine nove ere) rimski imperator Tiberije u krvi je ugušio pobunu balkanskih plemena u Podunavlju. Pre dve hiljade sto godina rodio se najpoznatiji rimski orator i političar Ciceron.

Pre hiljadu šest stotina godina (406. godine pre Hrista) umrla su dva velika helenska tragičara, Sofokle u 90, a Euripid u 78. godini života. Tragediju “Car Edip” Sofokle završava rečima: “Nikog dan dok poslednji ne dočeka neću proslavljati kao srećna”. Tako je i sa godinama. Kakva je bila 2006, o tome tek na dočeku 2007!