Arhiva

Marš, kurvo, iz moje kuće

Radmila Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00
Marš, kurvo, iz moje kuće

Poznati, priznati i slavni i ove godine su popunjavali jednu od najčitanijih rubrika u našem listu – NIN upitnik. Wihove odgovore su tokom godine brojni mediji citirali, a mnoge kolege koristile kao siguran dokaz da su takvu zanimljivost izrekli. Najstariji koji je tokom 2005. odgovorio na standardnih 30 pitanja s pretposlednje strane našeg lista, bio je arhitekta Mihajlo Mitrović (83), a najmlađi glumci Ana Sofrenović (33) i Sergej Trifunović (33).

Zbog opšte upotrebe političara u medijima trudili smo se da ih u ovoj rubrici bude što manje. Direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas, kao svoje zanimanje naveo je “inženjer u politici”, voli da sluša pesme “Lola”, “Mansarda mali stan”, “Snijeg pada na behar na voće”, “Hoću jednu malu garavu” i repertoar Đorđa Balaševića, koji mu najviše prija u kafani. Ko su za vas najumniji duhovi našeg doba: “Uvek volim da čujem Vojina Dimitrijevića i Matiju Bećkovića. Dok je bio živ i Dragutina Gostuškog.”

Ispovedale su se legende Bora Stanković, počasni generalni sekretar FIBE, pevač Đorđe Marjanović, Igor Milanović, Zoran-Moka Slavnić, Ivan Ćurković, Siniša Mihajlović, Bora Milutinović, Bora Ivkov...

Pisci: Eva Ras, Basara, Filip David, Slobodan Novaković, Siniša Kovačević, Qubivoje Ršumović, Dušan Prelević...

Na pitanje: Koga ne biste voleli da sretnete u sauni ni u kom slučaju, Svetislav Basara odgovara: “Ivu Robića”, a neki mlađi u redakciji pitali su ko je to. Ršum ne bi voleo da sretne “crvenu vešticu”, Dušan Prelević: “Lakše mi je da kažem koga bih želeo da sretnem. No, da odgovorim – Solanu, Klarka, Yejmija Šeja, Kušnera, Holbruka...a od domaćih Tiosava Pančića i Gorana Svilanovića.”

Basara se najradije identifikuje sa Staljinom, Ršum sa Asteriksom, a glumica i književnica Eva Ras odgovorila je: “Sa Timurom Lenkom zvanim Tamerlan. U otmenim restoranima na jelovniku se nalazi ‘tamerlanova šnicla’, omiljeno jelo mongolskog osvajača koji je pokorio Zlatne horde, stvorio ogromno carstvo i dao odrubiti glavu svakome ko bi se nepozvan pojavio pred njim.”

Umetnici su zastupljeni u najvećem broju: operska pevačica Dragana del Monako, kompozitori Zoran Simjanović i Bubiša Simić, Olivera Katarina, Jelisaveta-Seka Sablić, Dara Yokić, Radmila Živković, Ana Sofrenović, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Dragan Bjelogrlić, reditelji Egon Savin, Nebojša Bradić, Alisa Stojanović, Zdravko Šotra, Dragoslav Bokan, pevač i po potrebi glumac dr Nele Karajlić, pevačica Lepa Brena, scenograf Angelina Atlagić, slikarka Biljana Vilimon...

Dragan Bjelogrlić na pitanje Koga ne bi voleo da sretne u sauni ni u kom slučaju, odgovorio je: “Pozorišne i filmske kritičare.” A voleo bi da odigra Tita, Živojina Mišića, Fidela Kastra, Stefana Nemanju...”. Citiramo i odgovore dr Neleta Karajlića, koji je, inače, u upitniku koristio svoje pravo ime – Nenad Janković: “Najradije se identifikujem sa feldmaršalom Mihailom Ilarionovičem Kutuzovom. Vrijeme i strpljenje su njegovi i moji najjači vojnici.” A za najumnije duhove je proglasio: “Četiri M: Maljevič (Kazimir), Majakovski (Vladimir), Mićić (Qubomir) i Maradona (Dijego).”

Reditelj i upravnik beogradskog dramskog pozorišta Nebojša Bradić kaže da se “možda najradije identifikujem sa kraljem Milutinom koji je – za one koji ne znaju – imao najviše neprijatelja, doživeo duboku starost i nije izgubio nijednu bitku. Teško odolevam i Aleksandru Makedonskom.”

Dvojica biznismena takođe su gostovala u rubrici – Dan Tana (Dobrivoje Tanasijević) i Filip Cepter (Milan Janković). Gospodin Cepter ne bi želeo da sretne u sauni ni u kom slučaju “Yejmsa Lajona, direktora Međunarodne krizne grupe”. Dan Tana, vlasnik jednog od najčuvenijih restorana u Los Anđelesu, u sauni ne bi želeo da sretne Medlin Olbrajt, a na pitanje Za šta ili kome morate svakako još da se izvinete, odgovorio je: “Ženama koje sam naveo da misle da ću se njima oženiti, ali nisam.”

Na pitanje Ko će da vlada Srbijom kroz deset godina, dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević: “Koka-Kola, US Stil, Merkator, Filip Moris.” Glumac Sergej Trifunović: “Isti ovi koji i sada vladaju. Amerikanci, Englezi, Evropska unija, kako god. Ako pitate ko će biti službenici s naše strane, to je ionako nebitno.” Glumica Seka Sablić je bila kratka: “Baš me briga”, a Olivera Katarina još kraće: “Uvek isti!”

Velik broj novinara gostovao je: Dragan Babić, Mira Adanja-Polak, Dragoslav Rančić, Vesna Prlja, Petar Popović, Bojana Lekić... Dragan Babić na pitanje Šta biste uradili kada biste dobili vlast u Srbiji na jedan dan, odgovorio je: “Objavio bih dekret o povratku iza Karpata i ponovnom dolasku kroz sto godina.”

U samom NIN upitniku najbizarnija pitanja, po mišljenju većine naših sagovornika, jesu o smrti. Vlasnica modne kuće MONA Nada Momirović bi volela da se sa njom oproste rečenicom “Na grobu će iznići cvijeće za buduće neko pokolenje”, a trener Bora Milutinović, kad bi to bilo moguće, da ga izdele i sahrane na tri mesta: “Jedan deo u Bajinoj Bašti i da me ‘šibnu’ u Drinu, drugi u Meksiku u mestu Espiritus Santo, a treći na Tibetu na nekoj steni da me odnesu jastrebovi.” Šahovski velemajstor Bora Ivkov želi da se od njega na grobu oproste “trojica tenora, Pavaroti, Domingo i Kareras pevajući O sole mio i to u verziji kada se na bis zezaju”, dok klinički psiholog Tijana Mandić da u tom času njen sin kaže “bila je izuzetna žena” i da joj puste Boba Dilana.

Doktor Miodrag Stojković, jedan od 12 najperspektivnijih naučnika sveta, poreklom iz Leskovca, koji se bavi kloniranjem u Engleskoj, želi da bude sahranjen u rodnom gradu, da mu govor drži kum i pobratim Naum: “Mićko, tatko si gi bio za basket i nauku (jedno je sigurno tačno).”

Slikarka Biljana Vilimon poželela je da bude sahranjena u jednoj vili na Dedinju, a da joj govor drži žena vlasnika pomenute vile. Rečenica kojoj se nada, glasi: “Marš, kurvo, iz moje kuće!”