Arhiva

Dačić u frižideru

Marijana Milosavljević | 20. septembar 2023 | 01:00

Kada ovaj broj NIN-a bude zaključen (sreda, kasno poslepodne), verovatno će još trajati hitno zakazana sednica Izvršnog odbora SPS-a na kojoj će se raspravljati o posledicama hapšenja Vladana Zagrađanina, poslovnog direktora stručnih službi Izvršnog odbora SPS-a, i na kojoj će se zatražiti objašnjenje Ivice Dačića o slučajnom ili namernom prisustvu sedeljci koju su organizovali njegovi prijatelji, obojica uhapšeni i osumnjičeni za mito i korupciju.

Socijalistička partija koju predvodi Dačić od izuzetnog je značaja za opstanak već dramatično uzdrmane pozicije Vlade Srbije. Zbog toga su neki mediji tvrdili da je lično Dejan Mihajlov, generalni sekretar vlade, spasio Dačića od hapšenja – upozoravajući ga preko mobilnog telefona. Mihajlov se retko oglašava, ali je ipak hitro demantovao tu vest. U utorak 17. januara “Blic” ističe da se kobne srede telefonski čuo sa Dačićem ali samo da bi razgovarali o narastujućim kosovskim problemima. I dodao:

Istog dana Dačić “Politici” daje nešto drugačiju izjavu: “Nije tačno da me je Mihajlov zvao tri puta, navodno mi govoreći da hitno moram da odem na sastanak u Vladu Srbije. Istina je da sam ja zvao Mihajlova i da sam imao unapred zakazan sastanak na temu koordinacije događaja na KiM.” Izjave se ne podudaraju – malenkost ili loša koordinacija?

Ali iako vlada daje sve od sebe da zaštiti lik i delo “dečka” koji joj obećava duži opstanak na vlasti, postoji (ne)realna mogućnost da on nastrada od mangupa u sopstvenim redovima. Naime, posle obelodanjivanja afere Dačić je ćutao kao zaliven (šturo je progovorio tek za vikend), dok su se njegovi stranački oponenti utrkivali u disciplini ko će pre da zatraži njegovu smenu – Milutin Mrkonjić, Milorad Vučelić i Uroš Šuvaković.

Član GO SPS-a i savezni poslanik Milutin Mrkonjić prvi se oglasio u javnosti zatraživši smenu potpredsednika stranke: Ivice Dačića, Zorana Anđelkovića, Dušana Bajatovića, Branka Ružića, Milorada Vučelića i Žarka Obradovića. Zanimljivo je da je izgleda zbog lepote stila prozvan Vučelić koji jedini od nabrojanih ne pripada reformskom krilu SPS-a koje izvrsno sarađuje sa Vladom Srbije.

U međuvremenu proturena je informacija da je Vučeliću i Mrkonjiću Milošević predložio da se sazove sednica GO i da se čitavo zamešateljstvo iskoristi za Dačićevo rušenje jer on navodno gubi kontrolu nad SPS-om.

Milutin Mrkonjić za NIN kaže da posle afere najviše zamera Dačiću što nije reagovao iste večeri, što se uz jasan komentar nije obratio javnosti. Posle sednice IO očekujem kao i do sada jedan bled, nedefinisan stav. Dačić je privatizovao vrh stranke tako što postoje feudi u vidu poslaničkih mandata i članstva u upravnim odborima koje je podelio svojim ljudima. Ne sporim da je inteligentan ali je dokazao da nema dovoljno iskustva kao ni dovoljne organizacione sposobnosti da vodi stranku. On i ostali potpredsednici od starog rukovodstva naučili su samo kako da manipulišu ljudima i šalju dezinformacije. Zato mislim da u stranci nema dovoljno snage za smenu Dačića, iako je članstvo na poziciji izvorne politike SPS-a koje simbolizuje Slobodan Milošević, kaže Mrkonjić.

U romantičarskom zanosu, Mrkonjić predlaže da potpredsednici stranke podnesu ostavke i da GO delegira delegaciju koja bi se sa Miloševićem u Hagu konsultovala oko izbora novog rukovodstva. U suprotnom, predviđa da će vlada Dačića još više pritisnuti na saradnju čak i kada se to kao što se već dešavalo, bude kosilo sa izvornim načelima SPS-a.

I Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a, kritikuje Dačića što se nije obratio javnosti i tako pokušao da ublaži štetu koja je nesumnjivo naneta stranci. Očekuje da će se članovi Izvršnog odbora izjasniti da se, dok traje pravosudni postupak protiv Zagrađanina, njegove funkcije zamrznu.

Sam Ivica Dačić, najtajanstveniji čovek jedne od afera koje potresaju naše društvo, za NIN kaže da se tako ponaša iz jednog jedinog razloga. Nije želeo da eventualno nekim svojim nastupom omete istragu: “Partijski drugovi koji me sada kritikuju trebalo bi da budu korektni kao što sam ja bio korektan kada su oni bili u pitanju. U čitavoj priči nemam nikakvog udela i ne osećam nikakvu krivicu.”

Svi naši sagovornici istakli su da podržavaju borbu vlade protiv kriminala i korupcije. Svi, takođe zamoljeni da kažu šta misle o Zagrađaninu, kažu da je “dobar i sposoban momak”. I to da pripada reformskoj struji u SPS-u.