Arhiva

Dačić bez podrške

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Dačić bez podrške

Pročitao sam i tvrdnju kako sam ja, zajedno sa Milutinom Mrkonjićem i Miloradom Vučelićem, učestvovao u „disciplini ko će pre zatražiti njegovu (Dačićevu, prim. U.Š.) smenu”.

Nisam učestvovao u pomenutom takmičenju, ako je do njega uopšte došlo, i to ne zato što nemam šta da politički zamerim Dačiću. Naprotiv, dobro je poznato velikom broju i članova SPS-a i građana koji se imalo bave politikom, da se mi u brojnim političkim stavovima razlikujemo. Nisam u toj disciplini učestvovao iz prostog razloga što sam naivno očekivao da će Dačić biti brži i odmah podneti ostavku. Takav čin bi bio rezultat samosagledavanja bar objektivne političke odgovornosti. Nažalost, prevario sam se. Niti je on tako postupio, niti je rukovodstvo Socijalističke partije Srbije smoglo snage da ga smeni. Suprotno mojim, priznajem, možda idealističkim nadanjima, nanovo se potvrdila narodna poslovica da “vrana vrani oči ne vadi”.

Do danas, jedino što sam javno izjavio u vezi sa ovom aferom tiče se notorne činjenice da predsednik SPS-a Slobodan Milošević ne da ne poznaje Vladana Zagrađanina, nego nikada u životu nije ni čuo za njega, pa mu prema tome ovaj nije mogao biti „čovek od poverenja”, kako je to neko, krajnje zlonamerno, hteo da prikaže u medijima. Dok je predsednik Milošević bio u zemlji, Vladan Zagrađanin nikada nije obavljao nijednu funkciju u Socijalističkoj partiji Srbije. Jedina „zajednička tačka” između predsednika Miloševića i Zagrađanina je Rade Terzić, bivši DOS-ov okružni javni tužilac u Beogradu i aktuelni advokat. On je uhapsio predsednika Slobodana Miloševića (i moju malenkost i Dragoljuba Milanovića i Milorada Vučelića i Borislava Mikelića i Bogoljuba Bjelicu i još mnogo socijalista) i on sada – brani Zagrađanina. Vladan Zagrađanin je na svaku funkciju u SPS-u i izvan njega došao zalaganjem Ivice Dačića. On je najdirektniji produkt njegove kadrovske politike i, između ostalog, zbog te činjenice imam stav o Dačićevoj bar političkoj odgovornosti i nužnosti odlaska sa funkcije koju još uvek vrši.

Dr Uroš Šuvaković