Arhiva

Prilike

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Sa svakom novom aferom, stanje u Srbiji je sve bolje.

Dobro je što su osobe koje su viceguverneru donele pun kofer para, došle u njegov stan pre svega sa namerom da popiju čašu vina. Kao malom petrovaradinskom vinogradaru laska mi što je politički establišment najzad počeo da promoviše kulturu pijenja najplemenitijeg pića na svetu. Do sada je prednost davana škotskom viskiju.

Stvari, dakle, treba posmatrati vedrijim očima. Eto, čim mu je uhapšen prvi pomoćnik, guverner se pribrao i odlučio da ubuduće svi razgovori rukovodilaca u Narodnoj banci budu snimani tonski. Ovakva odluka je epohalna. To je prvi konkretan potez za smanjenje milionske armije nezaposlenih u Srbiji. Zamislite samo koliko se razgovara u Narodnoj banci i koliko će mladih ljudi moći da se zaposli na mestima tonskih snimatelja. Ali, pošto tonski snimci nisu dokaz za sud, moraće sve to da se snima i video-kamerama. Tako će posao dobiti na stotine kamermana, montažera, reditelja, majstora za specijalne efekte...

Naravno, ni to neće biti dovoljno. Odbrana poštenja vlasti nema cenu. Vlada sigurno neće štedeti na tako uzvišenom cilju, pa se može pretpostaviti da će svakom sastanku u Srbiji morati da prisustvuje i interventna ekipa policije. S obzirom na broj sastanaka i broj ministara, eto nama novih hiljadu radnih mesta za mlade ljude koji imaju dobre oči, uši i stomak.

Razume se, ni na tome se neće stati. Moraće da budu formirane i nove bezbednosne agencije. Biće potrebni novi i novi inspektori. Zatim kontrolori inspektora i inspekcijskih službi, pa neko ko će sve to da koordinira, pa neko ko će odobravati sredstva poreskih obveznika za te nove poslove.

Sve u svemu, opravdana i mudra odluka guvernera da tehničkim sredstvima kontroliše svoje poštenje i poštenje svojih saradnika, preporodiće Srbiju.

Milan TODOROV,

Petrovaradin